Gävleborg

Bryter mot avtalet när personalen inte får förhandla lön

Bryter mot avtalet när personalen inte får förhandla lön
Vårdförbundets ordförande i Gävleborg, Anna Bergström, vill skapa uppror mot regionens lönepolitik.

Region Gävleborg bryter mot löneavtalet med Vårdförbundet om individuella löner, anser Anna Bergström. Lönerna hålls nere genom kartellbildning och alla ges samma ingångslön. Resultatet blir att personalen lämnar vården och vårdplatser måste stängas.

Vårdförbundets avdelningsordförande i Gävleborg, Anna Bergström, är arg. Redan för ett år sedan tänkte hon skriva en insändare om regionens lönepolicy som går ut på att ingen anställd inom sjukvården ska kunna höja sin lön genom att byta arbetsplats inom regionen. ”Ingen intern konkurrens”, heter det.

Då, för ett år sedan, sa politikerna att det var dags att se över lönepolicyn, så Anna Bergström skickade aldrig i väg insändaren. Men nu – inför 2017 års löneprocess – möter Vårdförbundet samma argument. Och det hon kallar kartellbildning. I dag publicerades hennes artikel i lokalpressen.

Skyller på varandra

– Tjänstemännen hänvisar till policyn som antagits av politikerna och politikerna skyller på tjänstemännen. Resultatet blir att våra medlemsgrupper lämnar sjukvården för att de är missnöjda med sina löner, säger hon.

Region Gävleborg går emot det löneavtal som har slutits med Vårdförbundet som säger att lönesättningen ska vara individuell. Man gör det med kartellbildning och man gör det genom att sätta en generell ingångslön på 25 200 kronor i månaden – oavsett vem som anställs och var, enligt Anna Bergström.

– Arbetsgivaren säger att man värderar erfarenhet och kunskap, men ger nästan alla nyanställda samma lön. Det går inte ihop.

Vill stänga förlossningsklinik

Region Gävleborg driver sin lönepolitik trots personalbrist och stängda vårdplatser. Nyligen kom ett färdigt förslag om att stänga förlossningskliniken på Hudiksvalls sjukhus över sommaren. Det innebär att kvinnor som ska föda kan behöva åka upp till 20 mil för att komma till bb.

– Arbetsgivaren säger att stängningen är tillfällig över sommaren och att den beror på att våra medlemmar, barnmorskorna, kräver semester. Det är en härskarteknik att lägga över problemet på våra medlemmar när den egentliga orsaken är att man erbjuder så dåliga villkor att det inte går att rekrytera personal.

Frågan är – räcker det att höja lönerna för att rekrytera och behålla vårdpersonal i Gävleborg? Anna Bergström är i alla fall övertygad om att det är där arbetsgivaren måste börja.

– Min käpphäst är att det är nödvändigt att ge rimliga löner för att kunna rekrytera. När det finns tillräckligt med personal blir arbetsmiljön bättre och då stannar personalen.

”Våga säga ifrån”

Statistiken visar att Region Gävleborg har nästan lägst lön i hela landet. Trots det lyssnar inte arbetsgivaren på Vårdförbundets argument. Och politikerna fortsätter att skylla på tjänstemännen – som skyller på politikerna.

– God vård kostar pengar. Vår utmaning är att vässa påverkansarbetet och få medlemmarna med oss. En lönepolicy om kartellbildning håller inte. Stryk den, lyder vårt första krav, säger Anna Bergström, som också riktar en uppmaning till medlemmarna: ”Våga säga ifrån. Det är ni som har makten”.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida