Hälsa

Regeringen vill göra karensdagen mer rättvis

Regeringen vill göra karensdagen mer rättvis
Vårdens personal har svårt att undvika smitta och riskerar att drabbas hårt av dagens karensdag. Arkivbild: Colourbox

Vårdförbundets medlemsgrupper arbetar mitt i smittohärdar. Nu föreslår regeringen att karensdagen ersätts med ett rättvisare karensavdrag.

Regeringen vill avskaffa karensdagen och i stället införa ett karensavdrag. Motiveringen är att dagens system slår orättvist mot till exempel anställda i sjukvården som har oregelbundna arbetstider.

– Karensdagen är orättvis mot alla som jobbar obekväma tider i välfärden. Det är ofta kvinnodominerade yrkesgrupper som undersköterskor och personliga assistenter som drabbas. Vi vill ha ett nytt system för ökad jämlikhet och jämställdhet, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Förlorar mindre del

Förslaget, som läggs fram tillsammans med Vänsterpartiet, innebär att dagens karensdag ersätts med ett karensavdrag på 20 procent av en genomsnittlig veckoersättning i form av sjuklön. Det innebär att arbetstagare som är sjuka en dag när de skulle ha ett långt arbetspass inte förlorar lika stor del av sin inkomst.

– Våra medlemmar har länge påpekat det orättvisa i karensdagen och en förändring har varit ett yrkande under åtskilliga kongresser. Regeringen har också lagt ett sådant förslag tidigare. Jag hoppas att det går igenom den här gången, säger Cecilia Helldén, förbundsombudsman i Vårdförbundet.

Exakt hur karensavdraget ska räknas fram föreslår regeringen ska bestämmas i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter. Karensavdraget föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida