Internationellt

Fackförbund tillsammans mot främlingsfientlighet

Fackförbund tillsammans mot främlingsfientlighet
Sineva Ribeiro, Vårdförbundet, Narmada Thiranagama, Brittiska Unison och Britta Lejon, ST, vill samarbeta mer mellan förbund och länder i kampen mot ojämlikhet och främlingsfientlighet. Foto: Jenny Kallin

Vi kommer aldrig att acceptera diskriminering, ojämlikhet och främlingsfientlighet. Det uttrycker europeiska fackförbund från sex länder som samlats i Stockholm i dag.

Under två dagar har europeiska fackförbund med medlemmar inom offentlig sektor, däribland Vårdförbundet, träffats i Stockholm för att ta ett steg mot ökat samarbete mot främlingsfientlighet, rasism och ojämlikhet.

Utmaningarna liknar varandra i hela Europa, med ökade klyftor mellan människor inom alla europeiska länder när det gäller allt från hälsa till ekonomi. Ojämlikhet är i sin tur en känd faktor bakom minskad tillit i samhället, ökad rädsla, misstro och främlingsfientlighet – som ger nationalistiska och rasistiska partier luft under vingarna.

Mot Le Pen

Ett av flera exempel som presenterades och diskuterades under konferensen var Franska fackföreningen Cfdt:s tydliga ställningstagande mot det nationalistiska högerpartiet Front national med Marine Le Pen i spetsen.

Fackförbundet Cfdt är ett av Frankrikes största och organiserar bland annat sjuksköterskor. De är partipolitiskt obundna, men har kommit fram till att det Front national står för helt går emot förbundets mest grundläggande värderingar. Inför det franska valet i våras var de därför ute och diskuterade med sina medlemmar varför de inte skulle rösta på Marine Le Pen.

– Flyers räcker inte, vi måste våga diskutera med dem, säger Maryvonne Nicolle från Cfdt.

Prata om annat

I Storbritannien har fackförbundet Unison gjort samma jobb när det gäller det nationalistiska partiet Ukip. Men med en lite mer låg profil.
– Ukip skulle bara få kraft om vi satte dem på piedestal och gav dem benämningen ”vår största fiende”, säger Narmada Thiranagama, ansvarig för bland annat främlingsfientlighetsfrågor på Unison.

Hon försöker koncentrera samtalen med sina medlemmar på vad de behöver i sitt eget liv och arbetsliv, i sin familj och sitt närområde.

– Vi har kunnat omvända Ukip-väljare genom att prata med folk om deras andra prioriteringar. Om man frågar dem vad den största frågan är för nationen så svarar de migration. Men om man frågar vad som är viktigt för dig och din familj, då är inte migration viktigast, säger hon.

Viktiga värden

Att fackförbunden är en betydelsefull motvikt till nationalistiska, rasistiska och högerextrema krafter var alla deltagarna överens om. Också att det nu gäller att kavla upp ärmarna och arbeta ännu hårdare för bättre villkor för arbetstagare och minskade klyftor i samhället.

– Traditionellt fackligt arbete är otroligt viktigt. Ju bättre vi lyckas, ju bättre samhälle får vi, säger Britta Lejon, ordförande för svenska fackförbundet ST.

Det handlar även om att bli ännu tydligare med fackföreningsrörelsens kärnvärden som handlar om mänskllika rättigheter och demokrati, allas lika värden och om att förena människor i stället för att splittra.

”Ojämlikhet formar samhället på ett sätt som vi fackförbund inom offentlig sektor aldrig kan acceptera”, skriver deltagarna i en gemensam deklaration som håller på att arbetas fram och som ska offentliggöras nästa vecka.

I stadgarna

Budskapet är att fackförbunden som deltog under den internationella konferensen i Stockholm tar och tänker ta ännu tydligare ställning mot diskriminering, ojämlikhet och främlingsfientlighet och för mänskliga rättigheter och allas lika värde.

– Detta finns inte bara i våra stadgar utan även i våra yrkesgruppers etiska koder, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, som tillsammans med fackförbund från Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Ungern och Österrike skriver under deklarationen.

Bakom konferensen står PSI Sverige, den svenska grenen av Public Services International, där Vårdförbundet är medlem.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida