Vitalis e-hälsomässa

Läkemedelslista, robotar och spetspodd lyftes på e-hälsomässa

Läkemedelslista, robotar och spetspodd lyftes på e-hälsomässa
Vitalis på Svenska mässan i Göteborg. Foto: Jonas Vallgårda

Nu pågår e-hälsomässan Vitalis i Göteborg. I dag, onsdag, presenterades bland annat den efterlängtade nationella läkemedelslistan lite närmare.

Under Vitalis, kallat Nordens ledande e-hälsomässa, myllrar Svenska mässan alltid av folk. I år har arrangörerna räknat med cirka 5 000 besökare.

Presentationen av läkemedelslistan skedde i E-hälsomyndighetens monter. Den första juni 2020 ska läkemedelslistan ha införts som en gemensam tjänst för information till vården, apoteken och patienterna.

Bara på recept

Ann Johansson, vice ordförande i Vårdförbundet, var på plats under presentationen. Där framgick att läkemedelslistans första version inte kommer att omfatta receptfria läkemedel eller rekvisitionsläkemedel, det vill säga läkemedel som patienten främst får genom sjukhuset. 

– Det är ju en brist att den nationella läkemedelslistan inte är fullständig från början. Men den kommer att innehålla allt det som är förskrivet på recept och det är ändå ett fall framåt. Det ger våra yrkesgrupper en sammanhållen information och möjlighet att stötta patienten i vårdens övergångar, som exempelvis vid byte av vårdgivare mellan primärvård och kommunal vård, säger Ann Johansson.

Osynligt it-arbete

Robotar som hjälper barn med cancer, hemtester, nya digitala trygghetslarm, ASIH i ny form, mobila lösningar för prehospitalvård, och hur arbetet med vård-it påverkar personalen, är bara några av alla punkter för de tre mässdagarna.

.

Ann Johansson framhåller bland annat en föreläsning om det osynliga it-arbetet i sjuksköterskors vardag.

– Den var väldigt intressant, särskilt som hon som gjort studien inte är sjuksköterska. Studien beskriver så mycket av frustrationen våra medlemmar känner i mängden av alla system – för det är ju mängden som gör det så komplext och tidsödande.

Ny podd av spetspatienter

Ett av spåren handlar mer specifikt om patienternas roll. Där föreläste ”spetspatienten” Sara Riggare som myntade begreppet för tre år sedan. Hon ser det som en framgång för patienterna att hon i år för första gången fått en egen monter under Vitalis. I går lanserade hon tillsammans med Helena Conning ”Spetspoden – en podcast av, med och om spetspatienter”.

– Föreläsningen handlade om hur man som patient med egenvård kan hantera sin sjukdom. Det är något som vården måste bli bättre på att acceptera och respektera, säger Ann Johansson, på väg mot ett föredrag om cybersäkerhet.

Mer om nationella läkemedelslistan

  • Meningen med en gemensam nationell läkemedelslista är att öka chansen för korrekt information och minska risken för dubbletter och överförskrivning.
  • Vårdpersonal kan ta del av information via en särskild webbtjänst.
  • Patienten når den via 1177 eller sajten Läkemedelskollen.
  • Det är patienten som i princip bestämmer vilken information som vård- och apotekspersonal har rätt att ta del av. 
  • Tanken är att tjänsten ska utvecklas allt eftersom.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida