Nästan omöjligt att göra lönekarriär

Nästan omöjligt att göra lönekarriär
Det är trångt under lönetaket. Arkivbild: Mostphotos

Upplever du att lönen inte rör på sig, trots att du utvecklas, utbildar dig och bidrar mer på jobbet? Du är inte ensam.

4 december 2014

Trots att kommuner och landsting lovat att jobba för att öka utrymme mellan de lägsta och de högsta lönerna är det nästan omöjligt för Vårdförbundets offentliganställda medlemmar att göra någon ordentlig lönekarriär.

Enligt löneavtalet med Sveriges kommuner och landsting, SKL, ska lyckade prestationer och arbetsinsatser visa sig på lönekontot. Specialistkunskap och kompetens ska belönas. Detta är viktigt för att öka motivationen, utveckla vården – och behålla personal. Men verkligheten ser annorlunda ut.

Små skillnader

Fortfarande verkar det spela liten roll för din löneutveckling hur mycket du anstränger dig och presterar, visar statistik som Vårdfokus tagit fram.

Sedan det sifferlösa avtalet trädde i kraft för drygt tre och ett halvt år sedan har Vårdförbundets yrkesgrupper haft genomsnittliga löneökningar på mellan 3,1 och 3,9 procent per år. Det här är bra siffror jämfört med andra på arbetsmarknaden, enligt Vårdförbundets förhandlingschef Kerstin Persson. Däremot har lönespridningen inom de olika yrkesgrupperna utvecklats väldigt lite.

Röntgensjuksköterskor sticker ut

Bland röntgensjuksköterskorna är skillnaden mellan de lägsta och de högsta lönerna störst. Det här är också den yrkesgrupp där lönespridningen utvecklats mest på senare år. Röntgensjuksköterskorna är en liten grupp med tydlig specialisering, som kan vara lättare för arbetsgivaren att värdera, tror Kerstin Persson.

I den stora gruppen sjuksköterskor har det hänt betydligt mindre med lönespridningen. Trots att specialistkunskap ska ge högre lön enligt det gällande avtalet har allmänsjuksköterskorna haft minst lika bra procentuell löneutveckling som sina kolleger som är specialister, visar statistiken.

Krav på förändring

Kvinnodominerade yrken inom offentlig sektor är kända, eller ökända, för att ha ett litet spann mellan de lägsta och de högsta lönerna jämfört med andra branscher som kräver likvärdiga akademiska utbildningar.

– För att arbetsgivarna ska kunna rekrytera måste det till en lönekarriär för de akademiskt utbildade kvinnorna i offentlig sektor, säger Kerstin Persson.

Frågan är bara hur det ska gå till.

Så här ser lönespridningen ut

  •  Allmänsjuksköterskor:
    23 000 – 30 900
  • Specialistsjuksköterskor:
    26 750 – 33 711
  • Barnmorskor:
    27 700 – 34 900
  • Röntgensjuksköterskor:
    23 800 – 33 100
  • Biomedicinska analytiker:
    24 000 – 31 390

Fakta: Inom dessa lönespann befinner sig 80 procent av Vårdförbundets medlemmar. De 10 procent som har allra lägst betalt och de 10 procent som har allra högst betalt är bortplockade för att eventuella "extremer" inte ska göra resultatet missvisande. Siffrorna gäller 2013 års löner. Chefer ingår inte. Uppgifterna kommer från Vårdförbundets statistiker.

 

    Vad tycker du?

  • Varför är det så svårt att göra lönekarriär? Tyck till i kommentarsfältet under artikeln.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida