Friad i kammarrätten

Läkarundersökning begärdes på för lös grund, anser kammarrätten i en dom där Socialstyrelsen anmält en sjuksköterska.

Arbetsgivaren hade stängt av sjuksköterskan från arbetet och anmält henne till Socialstyrelsen för att hon hade varit inblandad i medicinska avvikelser och haft samarbetssvårigheter. Socialstyrelsen i sin tur bad Ansvarsnämnden att ålägga sjuksköterskan läkarundersökning. Men nämnden skrev i sitt beslut att sådana förelägganden görs i samband med bedömningar om en person på grund av sjukdom eller liknande inte kan utöva sitt yrke tillfredsställande. Och något stöd för det kunde Ansvarsnämnden inte se i Socialstyrelsens anmälan.?

Socialstyrelsen överklagade beslutet till länsrätten och la då till nya anmärkningar från en annan arbetsplats där sjuksköterskan hade haft ett vikariat. Länsrätten ansåg i sitt beslut att det med de nya anmärkningarna fanns skäl att förelägga sjuksköterskan läkarundersökning. Men det beslutet överklagade sjuksköterskan till kammarrätten som ger henne rätt.

Kammarrätten skriver i sin dom att länsrätten gjorde fel som tog hänsyn till nya uppgifter som inte hade prövats i Ansvarsnämnden. Sjuksköterskan har varit inblandad i flera medicinska avvikelser och har haft samarbetssvårigheter med kolleger och arbetsledning. Men kammarrätten anser att sambandet mellan hennes hälsotillstånd och det inträffade är svagt, även med de preciseringar Socialstyrelsen har gjort i länsrätten.?

Därför finns det varken några skäl att sjuksköterskan ska genomgå läkarundersökning eller att dra in hennes legitimation i väntan på resultatet av en sådan läkarundersökning (Mål nr 6654-09). ?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida