FOTRÄTT

FOTRÄTT
Sofia Widman tycker att träskorna är jättesköna och det gör inget att de är snygga också. Foto: Frank Palm

Mjuka träskor i starka färger är senaste trenden på Sahlgrenskas avdelning 138. Men vad gör fötterna gladast?

31 juli 2013

Under ett vanligt arbetspass går Ellen Berntsson 13?000 steg i sina Scholl-sandaler. De är kanske lite hårda, men okej, tycker hon.

Som sjuksköterska på Transplantationscentrums vårdavdelning vid Sahlgrenska universitetssjukhuset står och går hon mest hela dagarna. Det är högt tempo och många trans­porter av patienter. Så visst är fötterna trötta och benen svullna hos många efter arbetsdagens slut.

De flesta av Ellen Berntssons kolleger har sandaler av samma typ som hon, utan rem baktill.

— Att de inte sitter fast ordentligt är nog egentligen inte så bra, vi har pratat om det, säger hon.

Sektionsledaren Sofia Widman visar upp sina nya, röda träskor där remmen går att vrida bakåt så att den håller hälen på plats.

— Det är viktigt att de inte åker i väg när man går fort och det är bra att det är gummisula så man inte halkar. Dessutom är de jättesköna, intygar hon.

Men fotvårdsspecialisten sågar både öppna sandaler och träskor och ryser när foppatofflor kommer på tal. En bra arbetssko ska sitta fast ordentligt på foten, enligt Lena Jonsson, som jobbar på medicinska fotvården vid Hudiksvalls sjukhus.

— Annars jobbar vi omedvetet med foten för att hålla fast skon. Framför allt stortån måste nypa till och det leder till förhårdnader och gör att de små musklerna i foten blir överansträngda, säger hon.

Lena Jonsson menar att trötta fötter, ont i knän, ryggar och till och med huvudvärk ofta beror på felaktiga skor. Hon tycker det är märkligt att folk självklart väljer bra skor när de gympar ett par timmar i veckan, men kan gå i tofflor eller träskor på hårda golv hela dagarna.

— Så mycket som vårdanställda går och står måste de ha en bra arbetssko och det innebär att den ska ha en hälkappa och täcka tårna.

Vanliga gympaskor kan fungera bra, tycker hon. Eller så väljer man en riktig arbetssko. På sjukhuset i Hudiksvall är Lena Jonsson välkänd och hon har fått många att byta skor och bli nöjda.

— Efter bara ett par veckor märker de skillnaden när olika besvär försvinner.

Men vill man inte ha något som är snyggt också?

— Vem har sagt att man ska vara fin på jobbet? Finskor kan man ha när man är ledig, tycker jag. Dessutom så syns det i ansiktet om du har ont i fötterna och tvärtom: glada fötter resulterar i glada ansikten.

SÅ MÅNGA STEG GÅR VI PÅ JOBBET
Vårdfokus lånade ut en stegräknare till fyra sjuksköterskor. Så här mycket gick de en helt vanlig dag:

Ellen Berntsson, sjuksköterska vid Transplantationscentrum, Sahlgrenska sjukhuset:
12 937 steg

Emma Svensson, barnsjuksköterska vid Neonatal-iva, SUS i Lund:
3 091 steg

Lisa Pedersen, sjuksköterska vid Akuten, NÄL i Trollhättan:
7 216 steg

Malin Högbom, sjuksköterska vid Geriatrisk avdelning, Ryhovs länssjukhus i Jönköping:
6 116 steg

Fotspecialistens bästa råd

  1. En arbetssko ska ha hälkappa, täckt tå och sitta fast på foten.
  2. Sulan ska vara stadig och bara kunna böjas framtill, men inte i sidled som en disktrasa. Dämpning i yttersulan behövs eftersom golven är så hårda.
  3. När vi blir äldre förändras fötterna, bland annat sjunker det främre fotvalvet ner. Då kan man behöva inlägg i skorna för att få bra stöd.
  4. Använd strumpor i naturmaterial och gärna stödstrumpor om du besväras av svullna fötter och ben.
  5. Tvätta fötterna dagligen, men se upp med för mycket fotbad som kan torka ut. Se till att torka torrt mellan tårna och smörj in med en kräm du tycker om. Lägg fötterna högt efter en lång arbetsdag! Se till att skon är tillräckligt lång och bred och har "takhöjd" så du kan vifta lite på tårna.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida