Vi superhjältar behöver en forskningsdag!

”Förkovring is the shit” skrev MariaMjörnberg i Vårdfokus januari­nummer. Här är en kommentar:

5 mars 2014

Vad roligt att du är så intresserad av forskning inom vårt yrke. Fast jag bara går termin 3 på sjuksköterskeprogrammet har även jag fått blodad tand för forskning och kommer troligen i framtiden vilja arbeta med det. Jag ser att du skriver hur stolt du är över att du förkovrar dig i ämnet på din fritid bredvid ditt arbete som sjuksköterska. Jag kunde även läsa att du tror att en kirurg sitter på sin fritid och läser om den senaste forskningen. Men, så vitt jag vet, ingår det även i en läkares tjänst att läsa forskningsartiklar och på det sättet vidareutveckla sin kompetens på arbetstid.

??Jag anser vi sjuksköterskor bör ha en viss procent av vår tjänst till att fortbilda oss för att läsa på om aktuell forskning och beprövad erfarenhet. Det är inte meningen att fritiden ska gå till att vidareutbilda oss. Vi sjuksköterskor måste se till att förhandla oss till att exempelvis en dag i månaden går till att läsa på om aktuell forskning, På arbetstid! (Vilket man lämpligen kan göra i de årliga lönesamtalen eller vid vikariatets slut.)

?Du skriver att man inte hinner läsa på arbetstid och hur skulle man kunna göra det? När det redan finns otaliga arbetsuppgifter att hinna med? Hen har aldrig tid. Människan kan inte äga tiden. Vi kan bara ta oss tid. Skapa rum för en uppgift/aktivitet.??

Så jag talar till dig, du och du och du, sjuksköterska som är superhjälten i samhället! Se till att få en forskningsdag, avsedd endast för att du ska kunna förbättra din yrkesroll. Och ja, det är till och med kul att läsa forskning och på det sättet ändra sitt synsätt, för det är vad som händer när vi läser om forskning. Vedertagna åsikter och hypoteser bekräftas eller måste förkastas — det är det stora nöjet i forskningen, i mina ögon.

– ?Madeleine Wickström

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida