Kalmar värvar i Polen

Kalmar värvar i Polen
Henrik Holmberg.

Snart kommer åtta sjuksköterskor från Polen för att börja jobba på Västerviks sjukhus.

2 september 2015

??Sjukhuschefen Henrik Holmberg hoppas kunna rekrytera omkring 15 sjuksköterskor den här omgången. Det är första gången Kalmar är i Polen och letar sjuksköterskor, men landstinget har lång och god erfarenhet av att hitta läkare där.?

— Vi har brist på sjuksköterskor och den kommer att bli värre om vi inte hittar motåtgärder. Det här är en av dessa, den andra är att vi lyckats tillsammans med universitetet få en sjuksköterskeutbildning i Västervik.?

Han poängterar att det rör sig om fasta anställningar och ska vara en långsiktig lösning. Förra året lärde sig sjukhusledningen en läxa av att satsa på ungerska sjuksköterskor genom bemanningsföretaget Orange.

??— De var inte så bevandrade i det svenska språket och kulturen, som vi ville och hade betalat för.

?Bristen på sjuksköterskor i trakten bekräftas av Vårdförbundets Birgitta Lind.?

— Just nu finns elva vakanta tjänster bara på kirurgkliniken. När vi annonserade efter psykiatrisjuksköterskor sökte ingen.

?De polska sjuksköterskorna har redan fått undervisning i svenska i Polen. Nu kommer de till Sverige för att gå vid sidan av kollegor ett halvår. Under den tiden ska de också få mer språkundervisning.?

Är det här ett sätt att slippa betala bättre löner till sjuksköterskorna i Västervik??

— Absolut inte. Rekrytering av utländska sjuksköterskor är inget vi gör för att dumpa löner. De kommer att få löner i paritet med våra andra sjuksköterskor. Dessutom kommer vi även fortsätta att titta på löner och ingångslöner.?

På arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, känner man inte till strategin att anställa sjuksköterskor direkt från andra länder i fler landsting.?

— Jag har inte hört att det förekommer. Däremot har många landsting varit och letat efter läkare i länder med högre arbetslöshet, säger Angeta Jöhnk, chef för avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKL.?

Flera landsting har anställt spanska sjuksköterskor, som först lockats hit genom ett bemanningsföretag.

Krav för svensk legitimation

  • Utbildning på eftergymnasial nivå. Däremot krävs inte högskoleutbildning, vilket till exempel tyska sjuksköterskor inte har.
  • Uppfyllda krav enligt EU:s direktiv för yrkeskvalifikationer
  • Språkkunskaper kontrolleras inte av Socialstyrelsen, utan godkänns av arbetsgivaren.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida