Skamligt snedsteg?

Skamligt snedsteg?

Kvinnor, forskare och vårdpersonal berättar om aborter i en bok av Anna Bengtsdotter. Det handlar om skam över att inte ha kontroll och om vårdmöten där tystnad kan tolkas som fördömanden.

Varifrån får berättelserna om skam sin näring?
— Lena Lennerhed, professor i idéhistoria, säger i boken att skammen mer handlar om att ha blivit oplanerat gravid än om själva aborten. I vårt samhälle ställs enormt höga krav på kontroll, men i sexuella relationer är det starka känslor som ibland drar i väg. Lena Lennerhed frågar sig vad alternativet är? Utan ett enda snedsteg vore vi robotar, outhärdliga. Och handen på hjärtat — skulle vi vilja ha det så?

Hur är synen på abort i vårt samhälle?
— Många tror att det ska vara ett svårt beslut, men forskning visar att beslutet många gånger är givet på förhand. Det finns uppfattningar att den som gör abort mår väldigt dåligt, men man kanske inte är lika medveten om att det även finns positiva känslor kopplade till erfarenheterna. Att kvinnan växer som människa eller får sin fertilitet bekräftad är perspektiv som inte kommer fram så ofta.

Vad är viktigt för vårdpersonal att tänka på?
— I mina intervjuer undrar många: ”Vad tycker hon om mig egentligen, kanske tänker hon att jag är slarvig, har lyxproblem, inte borde sitta här och ta upp tid.” Samtidigt har de sagt att personalen inte har signalerat det på något sätt, men tystnaden fylls av egna tolkningar. De som jobbar med abort vill hjälpa. Orsaken till att de inte säger något om sin egen uppfattning är, som jag förstår, att de vill ge kvinnan allt utrymme.

— Här finns säkert anledning för vårdpersonal att diskutera vilka ord man använder i mötet med vårdsökande.

Om boken:

100 om dagen. Berättelser om abort
Anna Bengtsdotter
Leopard förlag 2017

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida