”Allt ska vara perfekt i dag”

”Allt ska vara perfekt i dag”

Stress och press får allt fler att må dåligt, särskilt ?kvinnor. Stressforskaren Aleksander Perski lär ut knep ?för att inte kliva rakt i prestationsfällan.

Varför drabbas kvinnor mer?
— Det finns inte bara en förklaring. Många kvinnor arbetar hårt i offentlig sektor, för en låg lön. Offentliga arbetsgivare är ofta ganska usla, verksamheten är politikerstyrd och förändras ofta. Samtidigt finns krav i samhället på att allt ska vara perfekt. Du ska vara snygg, social, snäll och ha det perfekt hemma.

Vad skiljer dagens våg av utmattning från sjukskrivningarna på 1990-talet?
— På 90-talet gjordes stora neddragningar
i offentlig sektor, motsvarande 410 000 heltider. Personer med lägre utbildning togs bort, till exempel undersköterskor. De som blev kvar fick arbeta hårdare. Många i åldrarna 50-55 år hade svårt att anpassa sig till de ökade kraven och förändringarna och blev sjuka. Nu är de utmattade yngre, 35-45 år, och till 70 procent kvinnor. Fortfarande i offentlig sektor.

Behöver samhället de duktiga flickorna?
— Idealen med duktiga flickor har byggt hela den offentliga sektorn. Vi utnyttjar folk på det sättet. Det skulle behövas mycket pengar för att lösa problemen med arbetsvillkor och löner där.

Hur märker man att stress lett till sjukdom?
— Sömnsvårigheter visar ofta först att något är galet. Trötthet som inte går att vila bort är det mest kännetecknande. Sedan kommer en massa symtom som håravfall, hudproblem, hjärtklappning och mag-tarmproblem.

Om boken:

Duktighetsfällan. En överlevnadshandbok för pres­tationsprinsessor
Aleksander Perski & Joanna Rose
Norstedts 2016

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida