Ny i plugget? Tänk på det här!

Sjuksköterskestudenten Samra Tevolde ska börja sitt sista år. Eskil Björnstad är på väg att ta examen. Här ger de sina bästa tips till dig som är ny i skolbänken.

12 augusti 2019
.

Samra Tewolde
Ålder: 23 år.
Tidigare erfarenhet av vården: Ingen.
Pluggar: Mälardalens högskola i Eskilstuna, ska börja termin 5.
På fritiden: Kompisar och studentliv.
I framtiden: Funderar på barnmorska.

”Alla är nya”. Innan jag började plugga visste jag väldigt lite om yrket och utbildningen och oroade mig för att alla andra hade mer koll. Men jag insåg att jag inte var ensam om att inte veta så mycket i förväg.

  1. ”Ta en kurs i taget”. Stressa inte upp dig i förväg inför kommande kurser. Inför varje kurs får du den information du behöver, lärarens mejl, vad som är viktigt att känna till och vilka böcker som ingår.
  2. ”Här finns nya vänner”. Innan kurserna börjar för terminen arrangerar universiteten välkomstdagar med massor av aktiviteter och engagemang. Gå på det! Här vill alla träffa nytt folk. Det var så jag kom in i studentlivet.
  3. ”Plugga effektivt”. I början pluggade jag mycket och länge. Diskberget växte i köket. Nu har jag hittat en rutin där jag pluggar effektivt men inte hela dagen. Jag gör ett schema och sätter upp mål, så jag vet när jag är färdig.
  4. ”Visa upp vad du kan”. Skriv ner varje dag vad du gör på praktiken och hur det är kopplat till lärandemålen, som du behöver ha koll på. Då är du förberedd om din handledare vill att du förklarar hur du upplevt målen, vilket ligger till grund för hur du blir bedömd. Ta initiativ till reflektion om din handledare inte gör det och fråga vad som förväntas av dig.
Foto: Ulf Huett

Eskil Björnstad
Ålder: 25 år.
Tidigare erfarenhet av vården: Ingen.
Pluggar: Linnéuniversitetet i Växjö, mycket nära examen.
På fritiden: Matlagning, tv-spel.
I framtiden: Vill om några år specialistutbilda mig till anestesi- eller barnsjuksköterska.

”Hitta pluggkompisar”. Även om ni inte diskuterar och läser samma sak: Sitt ihop och plugga tillsammans. Då får du mer gjort än när du sitter ensam hemma och lockas av serier på tv:n.

  1. ”Ta flummiga kurser på allvar”. Vårdvetenskap upplever många som flummigt i början. Men läs och försök förstå. För min del började allt falla på plats termin 4, då jag gjorde vfu på sjukhus och inom psykiatrin och träffade svårt sjuka patienter. Då förstod jag begreppen lidande, hälsa, välbefinnande, mening och sammanhang och varför de är viktiga.
  2. ”Jobba i vården”. Ta en sommar inom äldrevården och en på sjukhus. Annars missar du en chans att se och lära och få nya perspektiv på omvårdnad, patienter och samarbete med kolleger.
  3. ”Läs på inför praktiken”. Lite extra kunskap om din kommande placering gör att du får ut mer av vfu:n och lättare att nå lärandemålen. Om du ska vara på en kirurgavdelning, läs på om stomier och hur tarmen fungerar. Det är också viktigt att tidigt prata ihop sig med handledaren och få hjälp att hitta rutiner för att slippa onödig stress.
  4. ”Du överlever en omtenta”. Att kugga en tenta någon gång här och där är inte hela världen, det löser sig. Se omtentan som ett extra tillfälle att lära dig. Vill du engagera dig i något utanför studierna är det lämpligt att göra det i början. Sista året när du har sista praktiken och skriver c-uppsats är det klokt att fokusera på att klara utbildningen.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida