Frågeakuten

Vårdförbundets medlemsservice svarar på aktuella frågor som rör arbetslivet
Frågeakuten  |  Meddelarfrihet

Får jag kontakta media?

Får jag kontakta media?
Illustration: Anna Windborne-Brown

I coronakrisen är det mycket i min arbetssituation som jag ifrågasätter. Jag skulle vilja uppmärksamma media på det. Har jag rätt att göra det?

Svar: Alla har rätt att lämna uppgifter för offentliggörande i media. Det kallas meddelarfrihet. Meddelarfriheten gäller inte för vissa sekretessbelagda uppgifter som till exempel en patients hälsotillstånd och annan personlig information.

Alla har rätt att vara anonyma när de kontaktar media. Det är inte tillåtet för media att lämna ut namnen på någon som lämnat information. Detta kallas källskydd. Inom offentlig verksamhet och offentligt finansierad privat vård, skola och omsorg får arbetsgivaren inte heller ta reda på vem som lämnat en uppgift till media. Det kallas efterforskningsförbud. Arbetsgivare inom dessa verksamheter har repressalieförbud och får inte heller bestraffa den som lämnat uppgifter till media.

Fråga Vårdförbundet!

Har du en fråga? Du som är medlem i Vårdförbundet kan ringa direkt till 0771-420 420 eller ställa din fråga på webbenHär hittar du fler frågor från Frågeakuten!

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...