Stor risk för psykiska problem efter brustet aneurysm i hjärnan

Att klara sig utan bestående fysiska men efter brustet pulsåderbråck i hjärnan betyder inte att man mår bra. Risken för att senare drabbas av psykiska problem är stor.

Patienterna lämnar sjukhuset med god prognos. Men det vården ofta missar är, att en stor del av dessa patienter inte mår psykiskt bra. Det visar sjuksköterskan Mathilde Hedlunds studier.

Sju månader efter insjuknandet hade 41 procent av hela den studerade gruppen symtom på depression och/eller posttraumatisk stress. Av dem hade drygt 70 procent en sjukhistoria med psykiska problem. 

Det visar att personer med tidigare psykiska problem är en riskgrupp bland dem som har drabbats av brustet pulsåderbråck i hjärnan och klarat sig utan bestående fysiska men. 

Hitta dem som behöver stöd

Matilde Hedlund önskar att vården tidigt skulle identifiera dessa personer för att kunna stötta dem på ett bättre sätt än vad som görs i dag.

– Med en fungerande vårdkedja skulle det vara lättare för vården att fånga upp dessa patienter. Vården i patientens hemort/hemsjukhuset skulle då kunna kontakta patienten och erbjuda stöd, säger hon.

Avhandlingen Coping, psychiatric morbidity and perceived care in patients with aneurysmal subarachnoid haemorrhage lades fram vid Uppsala universitet i lördags, den 12 december.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida