Fler demensboenden ska granskas efter Piteåfallet

Öjagården i Piteå är inte ensamt om att låsa in demenssjuka. Nu ska Socialstyrelsen göra oanmälda inspektioner på fler demensboenden runt om i Sverige. ”Ingen ska behöva vara inlåst”, säger tillsynschefen Per—Anders Sunesson.

I dag kom Socialstyrelsens dom över uppmärksammade Öjagården. Ledningen har låtit organisationens behov styra i stället för vårdtagarnas och kritiseras på ett tiotal punkter.
– De har inte lyckats uppfylla grundförutsättningarna över huvud taget. Inlåsningarna är bara konsekvenser av detta, säger Anne Vaher, sektionschef på Socialstyrelsen.

Vilket ansvar bär enskilda sjuksköterskor och undersköterskor?
– Det är klart att varje enskild person har ett ansvar men främst handlar det här om bristande ledningssystem. Ledningen har mycket som de måste fundera över nu, till exempel har man låtit personalen själva lägga schemat, säger hon.

Konsekvenser för fler

Kritiken mot Öjagården kommer att få konsekvenser för kommuner i hela landet. Socialstyrelsen kommer att göra oanmälda inspektioner på demensboenden. Tillsynschefen Per–Anders Sunesson säger att frågan är ”högt upp på dagordningen”.

– Det är absolut inte okej att göra som i Piteå. Vårt tydliga budskap är att om det ser ut som där, har man för lite personal. En person kan inte täcka flera avdelningar, säger han.
Per–Anders Sunesson vill dock inte vara mer konkret än så och svara på hur många inspektioner som ska göras och när.
– Men vi kommer att kommunicera på olika sätt tydligt vad som gäller och även göra det i alla ärenden.

Vill inte vara konkret

Socialstyrelsen kräver bland annat att bemanningen nattetid på Öjagården förbättras men specificerar inte hur många personer man måste vara.
– Man ska ha den personal som behövs för att kunna ge god och säker vård och det varierar med vårdtyngden. Ingen ska behöva vara inlåst, säger Per–Anders Sunesson.

 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida