Nu ska demensvården få riktlinjer för bemanning

Trots tidigare tveksamheter ger sig regeringen in i frågan om kommunernas bemanning av demensboenden. Socialstyrelsen har fått i uppdrag att ta fram riktlinjer.

Så sent som i slutet av förra året sa Allianspartierna nej till att ge riktlinjer för bemanningen på demensboenden. De gick emot en majoritet i socialutskottet bestående av socialdemokrater, miljöpartister, vänsterpartister och sverigedemokrater som hade uttalat att de var för att ta fram riktlinjer. De gjorde det i samband med att de antog förslaget om nationella riktlinjerna för vård och omsorg vid demenssjukdom från Socialstyrelsen. 

Nu har regeringen tänkt om. Barn- och äldreministern Maria Larsson skriver i ett pressmeddelande att Socialstyrelsen får regeringens uppdrag att ta fram vägledning till kommunerna i frågor om organisering, till exempel för bemanning, av särskilda boenden för personer med demenssjukdom.

Statens vägledning otillräcklig

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver Maria Larsson att Socialstyrelsens granskning av demensboenden i november förra året visade att skräckexemplet Öjagården i Piteå, där larm ersatt personal, inte var någon enskild händelse.

”Kommunerna har inte fullt ut klarat att hålla en godtagbar nivå, och statens vägledning på området är inte tillräcklig”.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida