Socialstyrelsen pressas på svar om bemanning för att undvika tvång

Socialstyrelsen pressas på svar om bemanning för att undvika tvång
Vad gör man om patienten vägrar ha sänggrindar samtidigt som det saknas personal till övervakning, undrar en chefsläkare. Arkivbild: Ted Fahn

Hur göra med patienter som vägrar att gå med på säkerhetsåtgärder och som sedan skadar sig? Den frågan ställer en chefsläkare vid Södra Älvsborgs sjukhus till Socialstyrelsen.

En avvägning mellan personlig integritet och faktiska risker, det är vad sjukvårdspersonal kan ställas inför i vårdens vardag. Det är också vad personalen vid Södra Älvsborgs sjukhus ställdes inför tidigare i vår då en patient skadat sig efter ett misstänkt fall från en sjukhussäng.

Mannen fick en armfraktur som på grund av hans övriga tillstånd och sjukdomar inte kunde opereras, vilket gav upphov till bestående besvär. Efter händelsen fick personalen ta emot hård kritik från mannens hustru.

Till saken hör att personalen före olyckan försökt förmå mannen – som var fallriskbedömd – att ha sänggrindar för att undvika eventuella fall. Mannen vägrade dock gå med på att bli instängd och tillät bara personalen att sätta upp en grind på ena sidan. Fallrisken bedömdes inte vara så stor och han lämnades därför utan särskild bevakning.

Chefsläkaren vid sjukhuset vill nu ha besked från Socialstyrelsen om det finns prejudicerande fall som kan ge vägledning i hur stora krav som ställs på en verksamhet att bemanna så att patienter som ovan nämnda kan övervakas.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida