Socialstyrelsen. Låg bemanning inget skäl att inte bevaka patienter

Socialstyrelsen. Låg bemanning inget skäl att inte bevaka patienter
Vägrar patienten ha sänggrind måste vården se till att det finns tillräckligt med personal, konstaterar Socialstyrelsen. Arkivbild: Ted Fahn

Att låta bli att bevaka patienter med konstaterad fallrisk strider mot hälso- och sjukvårdslagen. Det svarar Socialstyrelsen angående en händelse i Västra Götaland där en patient skadades och fick bestående men. (Uppdaterad 15:24)

Det var i våras som en patient skadades när han föll ur en sjukhussäng efter att ha lämnats obevakad på sitt rum. Som Vårdfokus tidigare berättat (se länk till höger) hade personalen tidigare försökt förmå mannen att låta dem sätta upp skyddande sänggrindar, men utan resultat. Mannens tillstånd gjorde att han inte kunde opereras för sin armfraktur, vilket resulterade i bestående men.

Chefsläkaren vid Södra Älvsborgs sjukhus, Jerker Isacson, kontaktade då Socialstyrelsen för att få svar på hur stora krav som ställs på en verksamhet där det inte finns resurser att övervaka alla patienter med konstaterad ökad fallrisk.

Socialstyrelsen har nu svarat att det var riktigt av sjukhuset att inte tvinga på patienten sänggrindar mot sin vilja, eftersom vård så långt det är möjligt ska utformas i samråd med patienten.

Däremot poängterar Socialstyrelsen att lagen också kräver av vårdgivare att de håller sig med den personal, de lokaler och den utrustning som krävs för att kunna ge en god vård. Därmed gjorde sjukhuset fel – och alltså bröt mot lagen – när de bedömde att personalen inte räckte till för att övervaka en patient som sannolikt kunde ramla ur sin säng och skada sig.

– Svaret var väl inte till någon större hjälp. Socialstyrelsen upprepar mest de lagparagrafer vi alla redan känner till, utan att ge råd eller vägledning i de avvägningar som man tvingas till ibland, säger chefsläkaren Jerker Isacson

– Jag har lyft frågan med vår etikgrupp så att riktlinjer kan utarbetas och som man kan luta sig mot när frågor om patientens integritet och patientsäkerhet kommer till sin spets, säger han.

Vad skulle ni ha gjort annorlunda i det aktuella fallet?

– Jag har svårt att formulera något klokt så här på rak arm. Personalen kanske borde ha resonerat mer med mannen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida