Klockan tio i kväll flyttar de tre programledarna Kodjo Akolor, Linnea Henriksson och Petter in i en glasbur på stora Torget i Uppsala. Under en vecka ska de, i direktsänd radio och TV, spela musik och ta hand om inbjudna gäster i studion.

Det kommer att bjudas på en mängd livekonserter och auktioner för att samla in så mycket pengar som möjligt för att hjälpa de värst drabbade, minska spridningen och öka kunskapen om hiv och aids.

Låg smittsamhet

Mycket har hänt sedan viruset upptäcktes i början av 80-talet. Från att ha varit en obotlig, dödlig sjukdom som utplånade kompisgäng i Sverige och hela familjer i Afrika finns nu mediciner med få biverkningar. Det är möjligt att leva ett långt och bra liv. Att smittsamheten är näst in till obefintlig med välfungerande behandling är det få som känner till.

– Många tror att man dör om man blir smittad. Det leder till en obefogad rädsla som i sin tur skapar en stigmatisering. Man ska ha respekt för hiv och använda kondom, men man behöver inte vara rädd säger Pernilla Albinsson, som är sjuksköterska på hivmottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge.

Pernilla Albinsson Pernilla Albinsson

Fortfarande finns dock mycket okunskap om hur hiv smittar och en tro på att det är bara vissa grupper som drabbas, som homosexuella, missbrukare eller afrikaner.

Rädd för att bli utstött

Pernilla Albinsson träffar dagligen patienter som inte vågar prata öppet om sin diagnos, i rädsla för att bli utstötta av familj, vänner eller på arbetsplatsen. Sjukdomen är än i dag förknippad med mycket skuld och skam.

En viktig faktor i normalisering av hiv är testning.

– Genom att öka tillgängligheten och frikostigt erbjuda hivtest i alla vårdsituationer behöver det inte vara ett så stort steg att testa sig. Det skulle underlätta mycket, säger hon.

Hälften av de som bär på viruset i dag känner inte till sin diagnos och det är de som riskerar att smitta andra.

Kunskap skyddar

Musikhjälpens satsning kan förhoppningsvis nå en yngre målgrupp som inte växt upp med de informationskampanjer som lanserades för trettio år sedan. De behöver veta mer om hur man skyddar sig mot hiv.

– Kunskap är A och O om man vill komma till rätta både med fördomarna och spridningen av hiv, säger Pernilla Albinsson.