Nu växer kritiken mot bristen på barnsjuksköterskor

Nu växer kritiken mot bristen på barnsjuksköterskor
Den senaste tiden har det kommit flera varningssignaler om krisen inom barnsjukvården. Foto: TT

Alltför få sjuksköterskor inom barnsjukvården har specialistutbildning.

29 december 2014

Det är Sveriges radios Ekoredaktion som gjort en undersökning bland landets universitetssjukhus. Trots att ambitionen är att 80 procent av sjuksköterskorna ska ha barnsjuksköterskeutbildning är det bara drygt 60 procent som har det.

I dag skriver också fyra barnsjuksköterskor i en debattartikel i Dagens medicin att inom slutenvården på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna är bara hälften specialistutbildade, medan andelen är högre på mottagningarna.

Svårt locka barnsjuksköterskor

Orsaken är, enligt dem, att det är svårt att locka specialistsjuksköterskor till slutenvården på grund av dåliga arbetsvillkor. Nu kräver de en bättre vårdmiljö så att fler specialistsjuksköterskor söker sig till barnsjukvården och stannar kvar.

De vill också se införande av AST, akademisk specialisttjänstgöring, och personcentrerad vård, för att komma tillrätta med bristen på specialistsjuksköterskor.

Ivo riktar kritik mot barnsjukhus

Vårdfokus har i ett flertal artiklar beskrivit hur bristen på barnsjuksköterskor drabbar svårt sjuka barn, se länkar till höger.

Bland annat har IVO, Inspektionen för vård och omsorg, riktat allvarlig kritik mot Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg. Flera allvarliga händelser har kopplats till brist på rätt kompetens bland sjuksköterskorna.

I november skrev nio erfarna sjuksköterskor en debattartikel i Svenska Dagbladet om krisläget på Astrid Lindgrens barnsjukhus. De menade att orimligt låga löner har orsakat bristen på specialistsjuksköterskor.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida