Validering

Utländsk vårdpersonal ska komma i arbete snabbare

Utländsk vårdpersonal ska komma i arbete snabbare
Nu vill Socialstyrelsen få till en snabbare valideringsprocess.

Socialstyrelsen vill införa kunskapsprov och praktik för alla 21 legitimerade vårdyrken.

Hittills i år har 360 sjuksköterskor från länder utanför EU sökt svensk legitimation, samt 34 barnmorskor, 103 biomedicinska analytiker och 21 röntgensjuksköterskor. Det är en ökning med 50 procent jämfört med motsvarande period förra året.

Ökningen har fått Socialstyrelsen att se över möjligheten till snabbare validering. I dag läggs mycket tid och resurser på att granska dokument som bevisar att den sökande har en utbildning som motsvarar svenska vårdutbildningar. Många får dessvärre inte med sig något utbildningsbevis, eller så kan dokumentationen vara ofullständig.

Därför vill Socialstyrelsen nu införa kunskapsprov och praktik för alla 21 legitimationsyrken. I dag finns kunskapsprov för exempelvis sjuksköterskor, men det kommer ganska sent i valideringsprocessen.

Få klarar proven i dag

”I samverkan med (…) lärosäten, hälso- och sjukvårdens professioner och arbetsgivare vill vi även se över kunskapsprovens utformning. Vi tror att det finns lärdomar att dra av att få i dag klarar proven och vi vill undersöka vilket utrymme som finns att utforma dem på annat sätt”, skriver Olivia Wigzell, generaldirektör, och Erik Höglund, avdelningschef för Regler och behörighet, i en debattartikel på Dagens Medicin.

Det kan även bli aktuellt med kunskapsprov på engelska, ” om det visar sig att det är bristande svenska som förhindrar personer från att tillgodogöra sig sina akademiska meriter.”
Samtidigt diskuterar Socialstyrelsen och andra berörda aktörer om en praktik som ”kan variera från ett par månader till ett halvår.”

Inför nästa år satsar regeringen 65 miljoner kronor för att Socialstyrelsen ska kunna korta handläggningstiderna och bygga ut möjligheten att göra kunskapsprov för de som söker. Det arbete som Socialstyrelsen nu har påbörjat är en del av den satsningen, men ska också ses som ett sätt att förenkla och utveckla dagens system.

Vårdfokus nya webb

  • Hitta oss på: vardfokus.se
  • Sidan är anpassad för mobil och surfplatta.
  • Tips: Gör Vårdfokus till en egen ikon i din mobil eller platta. Tryck på delningsknappen längst ner i webbläsaren och välj ”lägg till på hemskärmen”. 
  • Upptäck våra sidor med artiklar enbart för dig som är sjuksköterska, barnmorska, biomedicinsk analytiker, röntgensjuksköterska, student, chef. Du hittar dem högst upp på förstasidan.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida