Östergötland värvar grekiska sjuksköterskor

Östergötland värvar grekiska sjuksköterskor
Region Östergötland åker till Grekland för att rekrytera sjuksköterskor till Sverige. Hittills har de 25 inbokade intervjuer vid sitt besök i Aten. Arkivbild: Mostphotos

Vårdförbundet kritiskt - vill hellre se satsningar på lön och bättre arbetstider för de sjuksköterskor som redan arbetar i regionen.

Sjukhusen i Östergötland dras med stängda vårdplatser på grund av svårigheten att rekrytera sjuksköterskor. För att kunna öppna dem ser sig ledningen om efter ny personal utomlands. Genom Eures, som hjälper arbetsförmedlingar i EU-länderna att rekrytera utomlands, ska regionen värva grekiska sjuksköterskor.

– Vi har stängda vårdplatser för att vi inte lyckats rekrytera sjuksköterskor. Det är ett stort problem. Vi har pratat i flera år om att dra igång rekrytering utomlands. Vi behöver hitta fler sjuksköterskor för patientsäkerheten och för att arbetsmiljön ska vara god. Men det här är bara en av våra satsningar, säger Lotta Nysten Unosson, HR-chef på Centrum för kirurgi, ortopedi och onkologi på regionens sjukhus.

Till kirurgi och ortopedi

Det gäller framför allt att hitta fyra sjuksköterskor till kirurgiavdelningen på Linköpings universitetssjukhus och lika många till ortopediavdelningen på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

– Men nu har flera chefer hört av sig och är intresserade så vi har dem i åtanke när vi går igenom ansökningar och gör intervjuer.

Regionen deltar i ett evenemang som kallas ”Swedenweek” i Aten och Thessaloniki i oktober. Genom Eures kan de marknadsföra sig där. Även Norrbotten är på plats och letar sjuksköterskor. Skåne deltar också, men för att hitta läkare.

Vårdförbundet ser inget brist

Vårdförbundets ordförande i Östergötland, Helena Eriksson, är kritisk till satsningen.

– Arbetsgivarna borde titta på arbetsvillkor, som lön, arbetstider och arbetsmiljö för den befintliga personalen, innan de letar efter sjuksköterskor utomlands.

Foto: Helena MirschHelena Eriksson anser att det inte är brist på sjuksköterskor utan brist på bra villkor.

Hon gör en annan analys är Region Östergötland om svårigheten att lyckas anställa och behålla sjuksköterskor.

– Det är inte brist på sjuksköterskor i Sverige. Vi utbildar tillräckligt många sjuksköterskor för våra skattepengar. Men sedan får de inte tillräckligt bra villkor för att stanna kvar, varken vad gäller lön, arbetstider eller arbetsmiljö.

Regionen kan inte svara på kostnaden för rekryteringen i Grekland utan ser satsningen som ett försöksprojekt. Jämförelsevis beräknas en introduktion av en ny, svensk sjuksköterska kosta 100 000 kronor.

Halvårs språkutbildning

Men de grekiska sjuksköterskorna ska få en språkutbildning på arbetstid under ett halvår, samtidigt som de på halvtid går bredvid sjuksköterskor på avdelningarna. Vårdförbundet menar att det är resurskrävande för redan anställda sjuksköterskor och att satsningen innebär en stor kostnad för regionen.

– De pengarna skulle kunna användas för att höja lönerna och förbättra arbetsmiljön. Det kan locka tillbaka de som slutat för att de inte orkar med dygnet runt-arbete. Nu sprider sig i stället oron bland våra medlemmar kring att regionen satsar på att rekrytera utomlands.

Sjuksköterskor flyttar mest

Regionens HR-chef Lotta Nysten Unosson är medveten om Vårdförbundets kritik.

– Vi gör det här för att få en bättre arbetsmiljö för de anställda och för patienternas skull. Vi har också satsat på sjuksköterskornas löner de senaste tre åren, men det är en stor grupp och därför måste det gå långsamt. Men vi ska fortsätta satsa. Rekryteringen i Grekland ska ses som ett komplement.

Vårdfokus har tidigare rapporterat att Kalmar läns landsting värvar sjuksköterskor i Polen, och att ett flertal spanska sjuksköterskor lockats hit av andra landsting. Enligt Vårdfokus granskning är sjuksköterskor den yrkesgrupp som flyttar mest för att jobba utomlands av 300 jämförda yrken.

Få grekiska sjuksköterskor i Sverige

  • Trots den ekonomiska krisen har förhållandevis få  grekiska sjuksköterskor flyttat utomlands.
  • Mellan 2008 och 2013 sökte endast 418 legitimation i andra europeiska länder.  Det kan jämföras med 7 120 rumänska och 6 585 svenska sjuksköterskor.
  • Däremot har många grekiska läkare sökt sig utomlands, 4 556 stycken under samma period.
  • I Sverige har 34 grekiska sjuksköterskor fått legitimation från 2013 tills nu.

Källa: EU-kommissionen, Socialstyrelsen

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida