ingångslöner

Två av tre nyexaminerade tjänar över 25 000

Två av tre nyexaminerade tjänar över 25 000
Sjuksköterskestudenterna kämpade först för att få minst 24 000, sedan 25 000 i ingångslön. Ett mål som nu har uppnåtts på många håll. Arkivbild: Anton Andersson

Majoriteten av alla nyutbildade sjuksköterskor som svarat på Vårdfokus första-lönen-enkät går till jobbet i sommar med en månadslön på 25 000 kronor eller mer.

Det har varit lite tystare än vanligt från studenternas löneuppror i år. Kanske beror det på att majoriteten av alla nya sjuksköterskor nått målet för 25k-upprorets kamp i sommar och fått en förstalön som inte går under 25 000.

Detta visar i alla fall Vårdfokus första-lönen-kartläggning som bygger på svar från 617 nyutexaminerade sjuksköterskor. 65 procent av dem tjänar minst 25 000 på sitt första jobb.

Högst i kommuner och privat

De högsta lönerna finns inom kommunerna och de privata företagen. Här når i stort sett alla över den gyllene gränsen 25 000. Men även en majoritet av de nyutexaminerade med anställning i regioner och landsting kommer över löneupprorets lägstanivå i sommar.

  • Landstingsanställda: 57 procent över 25 000
  • Kommunanställda: alla utom en över 25 000
  • Privatanställda: alla utom en över 25 000

Obefintliga löneförhandlingar

I Göteborg har studenterna stått på barrikaderna även i år och kämpat för högre löner. Storsjukhusen har gett hårt motstånd och där får de flesta fortfarande en bra bit under 25 000. Många i Vårdfokus enkät vittnar om tuffa eller obefintliga löneförhandlingar och svårigheter att få upp lönen även för nyutexaminerade med tidigare vårderfarenhet.

Anna Tiselius, talesperson för 25k i Göteborg ser ändå ljuspunkter. Hon tycker att det går framåt.

– Det är en större medvetenhet hos många chefer på sjukhusens avdelningar om vad vi kräver, de flesta håller med oss. Det är mer en politisk fråga. Vi måste också fira att vi på många ställen nått vårt mål, säger hon.

Väljer kommunen i sommar

Själv flyttar hon ut till havet i sommar och Öckerö kommun där hon kommer att jobba inom äldrevården och hemsjukvården. Hennes månadslön landade efter tuffa förhandlingar på 29 000 kronor.

Hon ser fram emot att slippa en kaotisk sommar på Sahlgrenska universitetssjukhuset, med dålig bemanning, stängda vårdplatser och låg lön. Men i höst tänker hon söka sig dit.

– Jag vill arbeta och ta del av all kunskap som finns på Sahlgrenska. Men hoppas att det ska kunna ske under rimliga förhållanden, både när det gäller arbetsmiljö och lön, säger Anna Tiselius.

Första-lönen-kartan

Vill du veta mer om vad olika arbetsgivare betalar nyutexaminerade där just du bor och arbetar? Gå till Vårdfokus första-lönen-karta som du hittar här.

65 procent…

... av alla 617 nyutexaminerade sjuksköterskor som svarat på Vårdfokus första-lönen-enkät har fått en ingångslön över 25 000.

  • Landstingsanställda (487 svar) = 57 procent över 25 000
  • Kommunanställda (83 svar) = alla utom 1 över 25 000
  • Privatanställda (47 svar) = alla utom 1 över 25 000

 

Medianlöner nya sjuksköterskor

  • Landsting: 25 000 kronor (487 svar)
  • Kommun: 27 000 kronor (83 svar)
  • Privat: 26 600 (47 svar)

 

Så gjorde vi Vårdfokus första-lönen-kartläggning:

  • Sjuksköterskor som blivit examinerade under 2016 och fått sitt första jobb har under våren svarat på Vårdfokus första-lönen-enkät.
  • Vi har fått in 617 svar, som fördelas såhär: Landsting/region: 487. Kommun: 83. Privat: 47.
  • Enkäten vände sig även till biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Här har vi fått in betydligt färre svar, men vi kommer ändå att redovisa de svar vi fått in från dessa yrkesgrupper lite längre fram.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida