Psykiatri

Forskare undersöker depression med magnetkamera

Forskare undersöker depression med magnetkamera
Genom mycket högupplösta bilder från magnetkamera hoppas forskarna kunna se inflammation, i form av vätska kring nervcellerna. Bild: Mostphotos

Linköpingsforskare letar efter samband mellan depression och inflammation i hjärnan. Förhoppningen är att den ska gå att se som en svullnad kring nervceller, och se olika ut för olika typer av depression.

I dagarna har en depressionsmottagning öppnats på Linköpings universitetssjukhus. Syftet är att kunna ge deprimerade patienter bättre vård, med tätare uppföljning än tidigare.

– Vården brister ibland med att följa upp hur patienter med depression mår och hur behandlingen fungerat. Det är på grund av resursbrist, men så skulle man aldrig göra i cancervården. Depression är en av de vanligaste sjukdomarna i Sverige och innebär ett stort lidande, säger Martin Samuelsson, överläkare på Linköpings universitetssjukhus och forskare vid Linköpings universitet.

Ge rätt behandling

Mottagningen ska dessutom förbättra möjligheterna att sätta diagnos och ge rätt behandling. Patienterna kommer erbjudas att vara med i en studie där de undersöks med magnetkamera. Tidigare studier har visat att det i vissa fall finns ett samband mellan depression och inflammation i hjärnan. Det vill Martin Samuelssons forskningsgrupp undersöka vidare.

– Tidigare forskning är spretig. Vi tror att det beror på att depression egentligen är många olika sjukdomar. Om vi genom bättre diagnostik kan särskilja olika subgrupper, kan vi förbättra behandlingen, säger han.

Används bara i forskning

Magnetkameran ska ta bilder på vätska runt nervceller i hjärnan. För det krävs en mycket högre upplösning av bilderna, än de som används kliniskt. 

Förhoppningen är att i framtiden kunna avgöra vilka patienter som har depression med inflammation och kunna behandla dem med antiinflammatoriska läkemedel. Tidigare studier har visat vissa resultat för behandling av depression med antiinflammatoriska läkemedel, men det är inga dramatiska resultat.

– Därför behöver vi en undersökningsmetod för att veta vilka som kan få hjälp av det. Vi sätter stort hopp till att vår studie ska kunna ge resultat som kan hjälpa patienter kliniskt.

Flera olika undersökningar

Forskare har tidigare med radiologiska metoder kunnat se en volymökning av hjärna på djur, som tyder på inflammation vid depression.

– Vi kan mäta inflammation i blodet, och i ryggmärgsvätska. Nu med den här tekniken, hoppas vi att den kan ses med magnetkameraundersökning också. Vi kommer att göra samtliga dessa undersökningar, säger Martin Samuelsson.

Andra forskare har visat att depression kan delas in i olika grupper utifrån symtom och neuroradiologiska fynd.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida