Forskning

10 000 kvinnor med i studie för bättre behandling av bröstcancer

10 000 kvinnor med i studie för bättre behandling av bröstcancer
Varje år insjuknar drygt 8000 svenska kvinnor i bröstcancer. Trots att prognosen är god, dör årligen runt 1 400 i sjukdomen. Arkivbild: Mostphotos

För sju år sedan startade en av världens största studier av genernas betydelse vid bröstcancer vid universitetet i Lund. Hittills har de lyckats samla in prover från mer än 10 000 svenska kvinnor med bröstcancer.

Över 90 procent av alla kvinnor med bröstcancer som tillfrågats har tackat ja till att delta i studien.

– Det finns ett stort engagemang hos patienter med bröstcancer – man är angelägen om att hjälpa till och ser sig själv som en viktig pusselbit för att föra forskningen framåt. De är på det klara över att den behandling vi kan erbjuda dem i dag grundar sig på forskningen från i går. Vi är enormt tacksamma att så många vill bidra till en sådan här studie, säger forskningssjuksköterskan Lina Zander på onkologen i Lund i ett pressmeddelande.

Vill förstå cancercellerna

Varje år insjuknar drygt 8 000 svenska kvinnor i bröstcancer. Trots att prognosen är god, dör årligen runt 1 400 i sjukdomen.

– Vi vill bättre kunna förstå vad som har hänt med cancercellernas gener när man får bröstcancer och på det sättet kunna förutsäga vilka patienter som botas med endast kirurgi och vilka som riskerar återfall trots intensiva tilläggsbehandlingar, säger Åke Borg, professor i experimentell onkologi på Lunds universitet.

Det krävs stora material när man börjar dela in cancersjukdomen i olika undergrupper. Forskarna räknar därför med att fortsätta samla in prover på cirka 1 200 nya patienter varje år i ytterligare tio år.

Använder ny teknik

En förutsättning för studien är den revolutionerande tekniken med Next generation sequencing, NGS. Med den tekniken kan man studera uttrycket i patientens alla 20 000 gener samtidigt.

– Man kan lite förenklat säga att man drar ut molekylerna från en bit av tumören och mäter uttrycksnivån av mer än 20 000 gener. Det kan komplettera nuvarande tekniker vid diagnos, när man tittar på cancercellerna i mikroskop, förklarar Christer Larsson, professor i tumörcellsbiologi vid Lunds universitet.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida