Jämtland Härjedalen

Högre löner och färre hyrsjuksköterskor

Högre löner och färre hyrsjuksköterskor
Som mest kan det extra lönetillskottet ge drygt 2 000 kronor mer i månaden, enligt regionrådet Bengt Bergqvist (S). Arkivbild: Mostphotos

Nu satsar Region Jämtland Härjedalen tio miljoner kronor på att höja lönerna för Vårdförbundets medlemsgrupper — i stället för att betala lika mycker för dyr hyrpersonal.

Regionen har som i så många andra landsting och regioner i Sverige svårt att behålla sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor men också att rekrytera nya. Många vårdinrättningar, inte minst på Östersunds sjukhus, har blivit beroende av hyrsjuksköterskor.

Roger Bergebo, ordförande i Vårdförbundets avdelning i Jämtland, berättar att minst tre av medicinavdelningarna endast har 40 procent av sjuksköterskorna fast anställda. Resten hyrs in av bemanningsbolag. Både kirurg- och intensivvårdsplatser är stängda på grund av personalbrist.

– Jag skulle kunna rada upp hur mycket som helst som visar vilken personell kris man har, säger Roger Bergebo.

Uppmärksammat politiken

Han har själv föreslagit att de pengar som används för att betala dyra pengar till bemanningsbolag i stället borde användas för att höja de anställdas löner. I dag fick han svaret.

På en presskonferens under förmiddagen meddelade den politiska regionledningen att tio miljoner kronor som annars skulle ha gått till hyrsjuksköterskor i stället ska användas för att höja lönen för vissa av de egna sjuksköterskorna, barnmorskorna, biomedicinska analytikerna och röntgensjuksköterskorna.

Enligt regionrådet Bengt Bergqvist (S) går det inte att säga vad det kommer att innebära för enskilda medarbetare.

– Men gör man ett bra jobb och ingår i gruppen som kan ta del av de tio miljonerna kan det handla om en löneökning på över 2 000 kronor i månaden för enskilda personer, säger han.

Treskift och specialister

Pengarna är öronmärkta för att i första hand gå till de av Vårdförbundets medlemsgrupper som arbetar treskift samt till specialistutbildade sjuksköterskor.

 Det finns ingen garanti för vem som ska få ta del av pengarna, vissa enheter och individer kan bli helt utan, medan andra kan få rejäla lönepåslag.

– Det är bra att de tycks ha lyssnat lite grand på vad jag har sagt. Men jag kan tycka att satsningen är för liten. Det kommer kanske räcka för att behålla en del personal. Men för att kunna rekrytera nya medarbetare skulle man behöva satsa minst det dubbla, säger Roger Bergebo som förklarar att Vårdförbundet inte har tillfrågats men att han hoppas att de nu kommer att få vara med och diskutera hur pengarna ska fördelas.

Totalt 5,4 procent

Enligt arbetsgivaren kommer Vårdförbundets medlemsgrupper i år att få en löneökning på i genomsnitt 3,8 procent. De tio miljonerna ger ytterligare 1,6 procent, vilket tillsammans ger 5,4 procent.

Den generella löneökningen gäller från 1 april i år. Den del som handlar om den extra satsningen på tio miljoner kronor betalas ut från 1 oktober.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida