– Det låter jättebra, verkligen jättebra, säger Jane Zöller som arbetar som nattsjuksköterska inom Förenade Cares hemsjukvård i skånska Vellinge.

Hon håller just på att specialistutbilda sig till distriktssköterska och har redan hunnit gå första terminen av fem på en distansutbildning som ges på halvfart.

Jane Zöller (Privat)
Jane Zöller hoppas få AST. Foto: Privat

Hoppas få utbildningsplats

Än är inget klart, men Vårdförbundet har föreslagit att Jane ska bli en av de två första som ska få en utbildningsanställning enligt AST efter nyår.

– Det skulle innebära att jag kan gå ner till halvtid utan att förlora något. Hittills har jag arbetat 70 procent och skött utbildningen på fritiden. Bitvis har det varit tufft. När jag gjorde praktik fick jag ta semester och byta turer med kollegerna för att hinna med, säger Jane.

Andra gången

Sedan Vårdförbundet för flera år sedan tog fram modellen akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor, AST, har allt fler regioner och kommuner infört den. Den finns även med i det centrala ambulansavtalet för privat sektor. Däremot har man tidigare bara lyckats teckna AST-avtal med en privat vårdgivare, Vardaga. Nu utökas listan med Förenade Care.(I en tidigare version av artikeln skrev vi att detta var det första företaget. Den informationen visade sig vara felaktig varför vi nu uppdaterat artikeln).

Rickard Uppenberg (Fri Anders Olsson).JPG
Rickard Uppenberg är ledamot i Vårdförbundet Skånes styrelse. Foto: Anders Olsson

– Det är naturligtvis glädjande. I somras vände vi oss till Förenade Care för att få till ett lokalt AST-avtal för våra medlemmar här i Skåne. Företaget tände på idén och ville ha det i hela Sverige. Det sa vi naturligtvis inte nej till, säger Richard Uppenberg, ledamot i Vårdförbundet Skånes styrelse och den som skött förhandlingarna med företagets personalchef.

Vårdförbundet har utan resultat försökt att nå personalchefen som för tillfället befinner sig utomlands.