Ledarskap

Prisad chef håller dörren öppen för medarbetarna

Prisad chef håller dörren öppen för medarbetarna
Ambulanssjuksköterskan Carina Axén har varit första linjens chef i nio år och har nu fått pris för sitt ledarskap av landstinget i Sörmland.

Carina Axén har i hård konkurrens kammat hem titeln bästa chef i landstinget i år. Hon är chef inom ambulansen i Sörmland och "en chef att vara stolt över", som det står  i motiveringen. Själv tror hon att det är engagemanget för medarbetarna som vunnit juryns gillande.

Sörmlandslandstinget har ett nyinstiftat pris där ett stipendium på 50 000 kronor går till chefer som lyckats bra i sitt ledarskap. Medarbetarna har nominerat och från början hade juryn 48 chefer att välja bland. De vaskade fram tre toppkandidater och tills sist utsåg de Carina Axén till bästa chef i landstinget. Hon vet fortfarande inte vem som nominerade henne, men hon känner sig hedrad.

– Det är klart att jag känner mig, glad, upprymd och extremt hedrad. Jag visste nog att jag har mina medarbetares förtroende, men vem som har nominerat mig till det här priset vet jag inte. Jag visste inte ens att jag var nominerad.

Har bra uppbackning

Carina Axén har varit första linjens chef inom ambulansen i nio år. Hon är snart 57 år och har på inget sätt tröttnat på sitt chefsjobb. Hon har en arbetsgivare som erbjuder stödfunktioner i form av bra uppbackning från hr, ekonomiavdelning och it. Och inte minst: hon har medarbetare som ger henne energi.

– Jag har världens bästa medarbetare som gillar sitt jobb. Min uppgift är att skapa förutsättningar så att de känner sig trygga och kan göra ett bra jobb. För mig är det också viktigt att då och då ta arbetspass i ambulansverksamheten. Det ökar min trovärdighet som chef och så är det så otroligt roligt att få möta patienter och bidra till att skapa bra vårdmöten i början av vårdkedjan.

Viktigt med delaktighet

Hon tror att hennes förmåga att lyssna, hennes engagemang för medarbetarna, hennes närvaro och öppna dörr har bidragit till att hon fått priset. Liksom att hon satsar på delaktighet. Det är viktigt för Carina Axén att alla medarbetare ges möjlighet att bidra till utvecklingen av verksamheten. Hennes erfarenhet är också att de bästa förslagen till utveckling oftast kommer från medarbetarna själv.

Hon beskriver sig som en positiv person som hellre ser möjligheter än problem. En inställning som hon gärna vill se hos medarbetarna också.

– Jag fokuserar på de som vill och tycker det är roligt att bidra. Jag lägger energi på dem som vill utveckla verksamheten och försöker att inte tas ner av energitjuvar. Ett gott socialt klimat i gruppen är viktigt och för att det ska bli bra kan jag att inte låta dem som har en negativ attityd och tycker ”det där har vi gjort redan” få trycka till andra.

Satsar på cheferna

Enligt Carina Axén satsar landstinget i Sörmland mycket på ledarskap. Chefer ges möjlighet att utbilda sig, förkovra sig och bli coachade – enskilt eller i grupp. Och även om det – precis som i övriga vården – kan vara svårt att navigera mellan ledningens krav på kostnadseffektivitet och medarbetarnas behov och önskningar tycker hon att hon har det bra.

– Jag tycker fortfarande att det är roligt att vara chef. Jag vill fortsätta att bidra till en ambulanssjukvård i framkant – vilket jag tycker att vi har. Politikerna här lyssnar på oss chefer i vården och vi får gehör för våra idéer.

För de 50 000 kronorna i prispengar ska Carina Axén fortsätta att förkovra sig. Hon vill gå en ledarskapsutbildning som inte bara är inriktad på chefer i vården utan som ger henne ett bredare perspektiv på ledarskap. Sen vill hon fortsätta att gjuta mod i sina medarbetare.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida