hälsa

Friskvårdsbidraget inte lika för alla i Uppsala

Friskvårdsbidraget inte lika för alla i Uppsala
Personal på kirurgen vid akademiska sjukhuset reagerar starkt mot skillnaderna i friskvårdsbidrag inom Region Uppsala, från vänster Jeanette Perlkvist, Ulrika Johansson Rylander, Inge Strömgren, Carin Fröberg, Lena Thoudal och Anne Lie Andersson.

De som arbetar på Akademiska sjukhuset i Uppsala har lägre friskvårdsbidrag än anställda på regionkontoret. Upprörd vårdpersonal på sjukhuset har startat en kampanj med namninsamling, protestbrev och insändare.

19 december 2019

I Region Uppsala ger arbetsgivaren olika stora friskvårdsbidrag beroende på var man arbetar. De som arbetar på regionkontoret eller folktandvården får till exempel 2 000 kronor per år. De som arbetar på Akademiska sjukhuset i Uppsala får träna gratis på sjukhusets anläggning Friskhuset. Men om de inte vill eller kan utnyttja detta får de bara 300 kronor per termin att använda till annan träning.

– Jag blir väldigt arg när jag ser att det skiljer så mycket mellan olika förvaltningar, att inte alla ges samma möjligheter, säger Lena Thoudal som är operationssjuksköterska på Akademiska sjukhuset.

Skrivit till HR och politikerna

Både hon och kolleger från flera olika avdelningar på sjukhuset har protesterat och försökt få regionen att ändra sig.

– Vi har skrivit till HR-avdelningen och politikerna, vi har startat en namninsamling och en Facebookgrupp och skrivit insändare. Det måste vara lika för alla och jag tror att fler skulle träna om det fanns annat än Friskhuset, säger Lena Thoudal.

Friskhuset är mer än bara ett gym, där arbetar de också hälsofrämjande, förebyggande och rehabiliterande med bland annat artroskurser och ergonomikonsultation och besök hos fysioterapeut är kostnadsfritt, framhåller Anna Wadenhov, HR-direktör på Akademiska sjukhuset.

– Det är ett av skälen till att vi har ett lägre friskvårdsbidrag för de anställda på sjukhuset. Vi förstår ju att Friskhuset kanske inte passar alla, men det är faktiskt en av våra mest uppskattade förmåner bland dem som använder det, säger Anna Wadenhov.

En fjärdedel använder Friskhuset

Undersökningar som gjorts för hela landet pekar på att två tredjedelar av alla anställda använder sitt friskvårdsbidrag. I Region Uppsala är det betydligt färre.

Det är bara 2 100 av sjukhuset 8 300 anställda som har kort på Friskhuset. Ytterligare 650 personer tar ut friskvårdsbidraget på 300 kronor per termin, ändå blir det totalt bara en tredjedel av de anställda på Akademiska sjukhuset som på något sätt utnyttjar friskvården.

Lena Thoudal pendlar till jobbet från bostaden i Knivsta och har svårt att få in träning på Friskhuset i Uppsala i sitt livspussel.

– Det är ganska få pass och det är inte säkert att det finns något pass jag gillar just den dagen som jag kan och vill träna. För mig funkar det mycket bättre att träna på gym i Knivsta.

Begränsar valmöjligheterna

En annan aspekt är att valmöjligheterna blir begränsade för de anställda på Akademiska som är hänvisade till att träna på Friskhuset. De som arbetar på annat håll i regionen och som i stället kan få ett högre belopp i friskvårdsbidrag kan välja aktiviteter som simning, ridning, golf, innebandy.

– Det kanske är något helt annat som inspirerar än just gymträning och det är fruktansvärt orättvist att inte alla anställda i regionen har samma möjligheter att välja vad och var de vill träna, säger Lena Thoudal.

HR-direktören Anna Wadenhov är medveten om att frågan engagerar de anställda på sjukhuset starkt.

– Vi behöver se över hur det här fungerar. 300 kronor per termin har vi haft under väldigt lång tid, men vi behöver titta både på det och på det här med att vi har olika förmåner och olika stora friskvårdsbidrag i våra förvaltningar, säger hon.

Skatteverket: se över reglerna

Frågan är också om Region Uppsala följer Skatteverkets regler när de ger de anställda olika belopp.

– Om en arbetsgivare ger anställda en summa pengar i friskvårdsbidrag är principen att det ska vara samma belopp för alla, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverkets rättsavdelning.

Att vissa regioner erbjuder de anställda att träna gratis på de egna anläggningarna är inte att betrakta som ett friskvårdsbidrag, utan som en naturaförmån. Ett friskvårdsbidrag är, enligt Skatteverket, alltid en summa pengar som de anställda själva får välja hur de ska använda.

– Det låter som att de har blandat ihop olika regler. Spontant tycker jag nog att de bör se över det här och införa så enhetliga regler som möjligt för alla sina anställda. Ska de ha friskvårdsbidrag ska det gälla samma för alla, säger Pia Blank Thörnroos.

Läs också Vårdfokus kartläggning av friskvårdsbidraget i landets regioner.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida