hälsa

Här är friskvårdsbidraget störst – och minst

Här är friskvårdsbidraget störst – och minst
Bidrag till friskvård och träning finns hos de flesta arbetsgivare - men beloppet varierar. Arkivbild: Getty images.

Vårdfokus har kartlagt hur mycket arbetsgivarna satsar på friskvårdsbidrag och träning på arbetstid. Skillnaderna är stora mellan regionerna. Men det är ett privat företag som ligger i topp.

19 december 2019

Anställda på Praktikertjänst har 5 000 kronor om året i friskvårdsbidrag. Det är den högsta möjliga summan enligt Skatteverkets regler. Träning på arbetstid beslutas av varje enskild arbetsplats.

? Det finns ju ett samband mellan fysisk hälsa och välmående i övrigt. Vi tror att det är större chans att medarbetare som mår bra också känner sig motiverade och engagerade i arbetet. Ett gymkort är ganska dyrt i dag och vi tycker inte att den kostnaden ska hindra våra medarbetare att motionera regelbundet, säger Åsa Lundkvist, HR-chef på Praktikertjänst.

Praktikertjänst sticker dock ut bland de privata vårdföretagen. Som jämförelse kan nämnas att bland de större vårdföretagen är friskvårdsbidraget 2 000 kronor per år för anställda hos Attendo och 1 500–3 000 kronor per år för dem som jobbar hos Capio.

Stora skillnader

För anställda i regionerna varierar friskvårdsbidragen stort, från några hundralappar upp till 3 000 kronor. Genomsnittet ligger på 1 500 kronor. De som ligger lågt motiverar det med att de i stället ger möjlighet till gratis träning på egna motionsanläggningar eller att de tillåter en timmes träning i veckan på arbetstid.

Hur det ser ut i din region kan du se på kartan här nedan.

Innehållet i det här blocket kan inte visas

Du har valt att inte acceptera cookies på vårdfokus.se, därför kan inte detta innehåll visas.

Ändra mina inställningar för cookies

 

Tar bort friskvårdsbidraget

Vårdfokus har inte kartlagt hur det ser ut med friskvårdsbidrag i kommunerna, men en undersökning som mjukvaruföretaget Visma gjorde 2018 visade att fyra av fem kommuner erbjöd friskvårdsbidrag till sina anställda. Men även här var variationerna stora, beloppen varierade mellan 400 kronor och 3 000 kronor per år, med ett genomsnitt på 1 171 kronor.

Och i ekonomiskt kärva tider tas bidraget till och med bort på sina håll. Så är det i Kristinehamn där kommunen beslutat dra in det från och med 1 januari 2020.

– I det ekonomiska läget vi är i just nu så har vi inte förutsättningarna att erbjuda friskvårdsbidrag för våra anställda. Därför kommer vi att pausa den här förmånen under en tid. Men det är inte ett permanent beslut och vår ambition är att kunna erbjuda bidraget igen på sikt, säger kommunstyrelsens ordförande Marie Oudin (M).

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida