I boken Mannen som hyrde en familj får vi träffa 83-åriga Gustav som alltid satt karriären framför fru och barn. Först när han flyttar in på äldreboendet inser han att det är besök från nära och kära som är hårdvalutan i livet.

Ensamhet hos äldre

Gustav bestämmer sig för att hyra en familj, men det blir inte riktigt som han tänkt. I stället för en perfekt familj får han en evighetsstuderande loser till son, en ensamstående mamma till svärdotter och två jobbiga ungar till barnbarn.

– Jag har använt ganska mycket av det jag har sett under mina år som sjuksköterska. Äldre kan vara otroligt ensamma och på jobbet har vi har skojat om att det kanske vore bättre att hyra en familj än att skaffa egna barn, säger Susanne Brijker.

Mörk humor

Den mörka humorn och åren som nattsjuksköterska inom palliativ vård har hjälpt henne att hitta sin egen genre i skrivandet. De böcker hon skrivit tidigare, men som inte getts ut, ser hon i dag som en del av läroprocessen.

– Jag hade berättelsens början och slut klart, mellanpartiet var det som var svårast att skriva.

Bokomslag 12-19_Mannen som hyrde
Mannen som hyrde en familj av Susanne Brijker.

Nattjobbet till trots så föredrar Susanne Brijker att skriva på dagtid när hon är ledig. Men det kan krävas lite disciplin för att komma i gång. När hon skulle börja med boken om Gustav satte hon timern på en och en halv timme. När klockan ringde hade hon en synopsis, en sammanfattning av innehållet i berättelsen, klar. Sedan kunde hon skriva utifrån den.

– Det är som att bygga ett hus, det blir mycket spackel och lutande väggar i början, men sedan när man bygger sitt tredje eller fjärde hus kan det stå för sig självt.

Ny bok på gång

Susanne Brijker tycker att Mannen som hyrde en familj gick ganska lätt att skriva eftersom Gustav är en så tydlig karaktär. Ungefär ett halvår tog själva grundarbetet, berättar hon.

Eventuellt kommer en uppföljare till debuten, men för tillfället håller Susanne Brijker på med en ny roman vid sidan om jobbet som nattsjuksköterska inom avancerad sjukvård i hemmet, asih. Också den berättelsen är tagen från hennes erfarenheter inom vården, denna gång från hemtjänsten, och berör temat äldre och ensamhet. Mer än så vill författaren inte avslöja i dag.