Pia Höjeberg har alltid skrivit vid sidan om sitt arbete som barnmorska på en ungdomsmottagning – och det har hon fortsatt med som pensionär. Den första boken, Jordemor, kom 1981 och bygger på intervjuer med äldre barnmorskor om deras utbildning och yrkesutövning. Sammanlagt har hon skrivit 13 fackböcker.

I höst kom den första skönlitterära boken, Hanna och barnsängskriget, där vi får följa den unga barnmorskan Hanna – från den krävande utbildningen i Stockholm till hemförlossningarna i Jämtland, Närke och Göteborg under 1800-talet.  

Verklig förlaga

– Jag har längtat efter att ta ut svängarna. Även om bokens Hanna bygger på en verklig förlaga och information från journaler och gamla läroböcker är det mesta fiktion, säger hon. 

Pia Höjeberg har gått på samma gator som Hanna, släckt alla lampor i lägenheten för att kunna föreställa sig känslan att förlösa i skenet av ett enda stearinljus och hon har lärt sig om missväxtåren i mitten på 1800-talet. 

Allt för att kunna beskriva med egna ord hur det var att arbeta som barnmorska på 1800-talet och sätta in Hanna i sin samtid. Hur var det att hela tiden behöva behärska sig som kvinna på den tiden?  

Hanna fick också vara med om det största genombrottet i förlossningshistorien – aseptiken.  

58_Bok_Hanna och barnsäng epi.jpg
Hanna och barnsängskriget av Pia Höjeberg.

Skapa egna bilder

Pia Höjeberg är mån om att inte skriva läsaren på näsan och att läsaren ska få möjlighet att skapa sina egna inre bilder. Hon skriver i nutid för att ge en rytm till historien. 

Det har gått nästan fyrtio år sedan första boken och i dag är det mycket svårare att få ett manus utgivet, säger hon. Det spelar ingen roll att cv:t är långt – i konkurrens med alla manus från elever på skrivarkurser är det svårt att ta plats och sticka ut. Någon mer bok blir det nog inte, i alla fall inte om barnmorskor. 

– Nu måste jag fokusera på annat. Kanske blir det en självbiografi, vem vet. Skriver gör jag i alla fall varje dag, det är både lust och ett behov jag har. Skrivandet är också ett hantverk som behöver underhållas, orden trillar inte från himlen utan man måste hålla på hela tiden. 

Pia Höjeberg hade en fantastisk lärare i flickskolan som uppmuntrade henne att skriva. Och gav henne det stora A i svenska som lade grunden till hennes kreativa självförtroende. 

– Alla som skriver behöver bekräftelse, det är jätteviktigt. Utan henne vet jag inte om jag hade skrivit böcker, säger Pia Höjeberg som i övrigt beskriver sig som självlärd. 

Hennes bästa tips till kolleger som vill komma i gång med skrivandet är att skriva dagbok. Det har hon inte gjort själv och det är något hon ångrar i dag. 

Aktuellt ämne

Hanna och barnsängskriget kom ut samtidigt en annan uppmärksammad bok om barnmorskor – Lisa Bjurwalds journalistiska granskning av förlossningsvården, BB-krisen. Pia Höjeberg ser många paralleller. 

– 1800-talets barnmorskor hamnade också på fattigstugan för att de inte klarade av att försörja sig på sin lön. I dag måste barnmorskor gå ner i tid för att orka med sitt jobb vilket leder till att de blir fattigpensionärer. De är otroligt lojala med sina patienter.