blekingesjukhuset

Massprotest mot övertid och dubbelpass

Massprotest mot övertid och dubbelpass
Sjuksköterskor och undersköterskor på Blekingesjukhuset i Karlskrona samlades i dag för att protestera mot arbetssituationen. Foto: Håkan Linder/Region Blekinge.

Sjuksköterskor och undersköterskor på Blekingesjukhuset i Karlskrona har fått nog av personalbrist, dubbelpass och extrapass. I dag samlades de till en gemensam protest på sjukhuset. Men hälso- och sjukvårdsdirektören tycker att de svartmålar.

– Vi har haft det jobbigt ganska länge, men de senaste månaderna har det eskalerat rejält. Vi orkar inte ha det så här längre, säger Charlotte Sjölander, sjuksköterska på avdelning 58, till Vårdfokus.

Blekingesjukhuset har haft för få sjuksköterskor en längre tid. I januari blev läget så allvarligt att en vårdavdelning stängdes. Patienter med njursjukdom, lungsjukdom, diabetes och palliativa patienter fördelades på andra avdelningar.

Fick sex vårdplatser extra

På Charlotte Sjölanders avdelning, där patienter med stroke och neurologiska sjukdomar vårdas, öppnades sex platser till för att kunna ta emot njursjuka.

– Vi blev lovade extra personal för att klara av det, men fick fixa det själva utan att vi blev flera. Det gick bara i sex veckor, sen fick de stänga sex platser, det gick inte med den personalbrist vi hade, berättar hon.

Någon utbildning i hur de nya patientgrupperna skulle skötas hanns aldrig med.

– Det har varit så stor brist på personal att vi inte ens har kunnat komma iväg på de timslånga utbildningar som arbetsgivaren ordnade. Man känner sig väldigt otillräcklig när man inte har den kunskap som krävs för att ta hand om de här nya patientgrupperna.

Rings in till extrapass

Charlotte Sjölander berättar att det är liknande situationer på sjukhusets andra avdelningar. Det finns hela tiden vakanta pass och sjuksköterskorna rings in för dubbelpass och extrapass.

– Många får dåligt samvete och tackar ja för att de vet hur tufft det är för kollegorna. Det finns inga marginaler över huvud taget. Våra 10-veckorsscheman ändras hela tiden, vi får hoppa in, byta pass och kan aldrig planera våra ledigheter. Cheferna har hela tiden fullt upp med att få ihop det.

Kräver bättre löner

I dag samlades sjuksköterskor och undersköterskor från åtta av Blekingesjukhusets elva avdelningar. För journalister från flera medier har de berättat om hur de upplever sin situation.

– Vi hoppas att de som sitter högre upp ska få upp ögonen och se hur vi har det och hjälpa oss så att vi får personal utefter hur mycket patienter vi har. Vi vill ju jobba som sjuksköterskor, men det finns gränser för vad man kan stå ut med. Vi kräver också löner som sätter rätt värde på våra yrken. Det handlar framför allt om, att de som arbetat i många år måste uppvärderas.

Håller inte med om bilden

Lars Almroth är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Blekinge och säger att han ”inte köper en så svart bild som nu målas upp”.

– De får det att låta som att det har pågått en lång tid och att vi inte gör något, men det stämmer inte. Vi har länge jobbat systematiskt med arbetsmiljön, i fjol minskade övertid och sjukskrivningar. Att man vill måla upp en så svart bild köper inte jag för det är inte sant, säger Lars Almroth.

Lars Almroth, hälso- och sjukvårdsdirektör. Foto: Sverker Berggren/Region Blekinge

Han håller dock med om att det har blivit större problem med bemanningen den sista tiden.

– Men vi måste kunna ge Blekingeborna vård samtidigt som personalen har bra arbetsmiljö och det är den här balansen vi försöker hålla.

Vad säger du om deras krav på bättre löner?

– Lönen är inte alltid det viktigaste för att få sjuksköterskor att stanna. Vi jobbar mycket med betald vidareutbildning, kompetensutveckling och kortare arbetstider som också är en form av lön.

Vad kommer du att göra nu?

– Visst har vi utmaningar i detta och jag förstår att de är frustrerade. Vi kommer fortsätta ha en dialog med sjuksköterskorna men jag kan inte alltid ge de svar de vill ha för jag måste också se till att Blekingeborna får sjukvård, säger Lars Almroth.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida