Löneupprop

Röntgensjuksköterskor kräver högre löner

Röntgensjuksköterskor kräver högre löner
Maria Hagberg och Ali Issam på SUS vill passa på att belysa behovet av högre löner för röntgensjuksköterskor nu när frågan är aktuell.

Nu är det röntgensjuksköterskornas tur att gå ut med ett eget upprop för högre löner — mitt under brinnande avtalsrörelse. Än så länge har drygt 250 skrivit under.

Bakom initiativet står Maria Hagberg och Ali Issam, båda röntgensjuksköterskor vid Skånes universitetssjukhus i Malmö.

– Tanken är att belysa frågan om våra löner just under avtalsrörelsen, nu när det är aktuellt. Det är nog bra att det kommer från många håll och kanter. Sjuksköterskorna har ju sitt upprop, de biomedicinska analytikerna sitt och vi vårt, säger Maria Hagberg till Vårdfokus.

Röntgensjuksköterskor tar hand om patienter i alla åldrar och livssituationer, skriver Maria Hagberg och Ali Issam i uppropet på sajten skrivunder.com. Oavsett patientflöde och stress måste den höga kvaliteten behållas.  ”… vi har alldeles för låga löner i förhållande till vad vi faktiskt gör”, slår de fast.

Medellönen säger lite

Medellönen för röntgensjuksköterskor nationellt låg 2017 på 33 400, enligt siffror från SCB som de hänvisar till. Men det säger inte så mycket på individnivå, betonar de. 

– Majoriteten tjänar inte så mycket. Siffran för medellön dras upp genom att några få tjänar väldigt mycket, chefer och så, säger Maria Hagberg.

Förutom höjda löner generellt efterlyser de lönespridning. På fem år har lönen ökat med 3 000 kronor nationellt, enligt statistiken. Men variationen är stor. Maria Hagberg ger exempel på en kollega i Region Skåne som efter nästan 40 år som röntgensjuksköterska har en lön på 32 000 kronor. De nyexaminerade som börjar i sommar får 25 300. Det är en skillnad på 6 700 kronor.

– Det stör vi oss på. Det måste finnas en rimlig löneutveckling. De som började jobba för fem år sedan i Region Skåne tjänar 1 000 kronor mer än de som kommer nu. Vi som har jobbat i tre år tjänar 300 kronor mer än de nya och ligger på 25 600, säger Maria Hagberg.

Vill bli värderade

Det handlar inte bara om att få fler kolleger, säger hon, utan om att de som finns ska vara kvar. Röntgensjuksköterska är ett bristyrke.

– Vi är trötta på att inte bli sedda och värderade. Vi kämpar på och majoriteten älskar sitt jobb. Ali jobbar på neuro och måste vara lugn och trygg, jag är på akuten och där måste det gå snabbt. Det krävs mycket av oss, säger Maria Hagberg.

Drygt 250 personer hade på onsdag morgon skrivit under uppropet som lades upp i fredags förra veckan.

Så småningom ska brevet med underskrifterna skickas till socialministern och till regionråden i Skåne.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida