vårdgalan 2019

En vårdchef som lyssnar och låter andra växa

En vårdchef som lyssnar och låter andra växa
Liselotte Svensson tog hem priset som Årets vårdchef på Vårdgalan. Bild: Ulf Huett

Hon beskrivs som en närvarande och positiv chef som gör medarbetarna delaktiga och låter dem växa. Enhetschef Liselotte Svensson från Hästveda hemtjänst vinner 50 000 kronor och titeln "Årets Vårdchef 2019".

– Jag gillar att dra igång saker och har alltid haft lätt att få andra med mig, säger Liselotte Svensson, enhetschef för Hästveda hemtjänst som ligger i Hässleholms kommun i gränslandet mellan Skåne och Småland.

Nu står hon på röda mattan på Vårdgalan och har precis fått veta att hon utsetts till Årets vårdchef. Fanfarmusiken dunkar och publiken applåderar i takt. Hon försöker hålla reda på blommor, tavla och det stora plakatet.

? Jag är helt överväldigad. Min familj är med mig här. Och det är även min bror Palle, som dog för 1,5 år sedan. Han har format mig, och det jag kan om bemötande. Jag ser alla människor just där de är. Sedan är det medarbetarna som inspirerar mig. Jag är mig själv med dem. Vi är alla oss själva, och det känner brukarna när vi är hemma hos dem.

Står för ett nytt arbetssätt

Priset delas ut av Vårdförbundet för att uppmuntra chefsmedlemmar som lyckats i sitt ledarskap.

– Juryn har utsett Liselotte Svensson för att hon i sitt ledarskap aktivt bjudit in och skapat mötesplatser för brukare, närstående och medarbetare, där man gemensamt skapat mer social samvaro och mindre ensamhet. Hon står för ett nytt arbetssätt där man lyssnar mer på patienters och medarbetares berättelser, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet.

Arbetat som kostchef

Vid 55 års ålder har Liselotte Svensson hunnit med en hel del. Hon började som undersköterska, läste till sjuksköterska och blev sen äldrespecialist och diabetessjuksköterska. Hon har jobbat inom långvården, på sjukhus och på vårdcentraler och som chef i ungefär 20 år, bland annat som kostchef för kök i äldreomsorgen.

– Jag har alltid varit intresserad av att starta nya projekt och tycker att mat och näring är en så viktig del.

Nu är hon chef för undersköterskorna inom hemtjänsten.

Mer samvaro och mindre ensamhet

– Vi arbetar personcentrerat och med våra värderingar, bemötandet och att hjälpa varandra. Vi i teamet har en gemensam värdegrund.

I motiveringen till din nominering står att du arbetar med innovativa arbetssätt, vad handlar det om?

– Vi har till exempel jobbat mycket med den insats som kallas ”social samvaro” och som förut ofta bokades av. Vi bjöd in brukaren och anhöriga för att berätta vad vi kunde erbjuda och frågade vad de skulle vilja ha. Sedan gjorde vi collage, en slags scrapbook, över deras liv för att hitta något som de kanske skulle vilja göra, till exempel arbeta konstnärligt eller komma ut i naturen.

En undersköterska som hade intresse av att måla kunde hjälpa till och nu ska det bli en konstutställning i hemtjänstlokalen. Liselotte Svensson berättar att studiecirklar är på gång och att det finns många olika idéer för hur det här kan utvecklas.

En tydlig chef

Hon är på plats varje morgon klockan sju och då kör hela gruppen fem minuters morgongympa.

– Det är ju ett tungt arbete inom hemtjänsten så jag tänkte att vi kör lite rörelser här på morgonen.

Det sägs också i motiveringen att du är en tydlig chef?

– Ja, det har jag nog lärt mig genom åren. En del av det handlar om att det finns ett tydligt uppdrag, att vi har tydliga ansvarsområden och att man låter andra växa i sina roller. Det är viktigt att jobba med uppföljning och återkoppling. Att det händer saker när man har bestämt något.

Juryns motivering:

”Liselotte Svensson är en engagerande chef som är delaktig och medveten, driven och positiv. Med ett stabilt och närvarande ledarskap lyckas hon leda en verksamhet med stora utmaningar. Hon har aktivt bjudit in och skapat mötesplatser för brukare, närstående och medarbetare där de gemensamt har skapat förutsättningar för mer social samvaro och mindre ensamhet. Hon skapar därmed högt i tak och inkluderar alla parter i dialog. Liselotte påvisar stor vilja att förändra och utveckla vården med innovativa arbetssätt för att kunna exempelvis lyssna mer på patienters och medarbetares berättelse. Hon fokuserar på förbättring och har ett modernt coachande förhållningssätt. Hon har också spridit sitt resultat, sin kunskap och arbetssätt i sin ledningsgrupp. Liselotte är en tydlig chef som vet vad som ska åstadkommas och som med trygghet och handlingskraft leder personcentrerat genom sin delaktighet. Hon stöttar och låter sina medarbetare växa i sina roller.”

Liselott Svensson

Ålder: 55
Chefsstil: Jag är mig själv, är ärlig och trygg i min roll, står för vad jag gör. Öppen och positiv och har ett stort hjärta. En närvarande chef som vill ha delaktighet.
Fritidsintressen: Älskar natur och skog och dansar zumba. Musik och dans ger mig energi!
Motto: Ingenting är omöjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid.
Mål i livet: När jag blir pensionär skulle jag vilja lära mig dreja, det har jag alltid velat kunna.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida