Film om patienter i fjällolycka lär vården patientperspektiv

Film om patienter i fjällolycka lär vården patientperspektiv
Dokumentären Tillbaka till livet berättar om tiden innan, under och efter den svåra skidolycka som trion Lars Hansing, Tobias Matteusson och Tomas Ivner Oldin var med om. Foto: Privat

Vid en dimhöljd skidtur i norska fjällen 2016 for två svenskar ner i ett stup och fick svåra skador. De vårdades länge vid Skaraborgs sjukhus som gjort en film om olyckan och upplevelsen att vara patient.

I dag har halvtimmesdokumentären Tillbaka till livet premiär på TV4Play och C More.

– Det finns en sådan kraft i patientberättelser och det ville vi ta tillvara i vårt patientsäkerhets och utvecklingsarbete, säger Susanne Gustavsson, kvalitetschef vid Skaraborgs sjukhus.

På sjukhusets kommunikationsavdelning fanns resurser. Michael Malmborg, kommunikatör som tidigare jobbat som tv-producent har regisserat och producerat och Mikael Sjömark har fotat och klippt.

Kortfilmer också

Förutom dokumentären har sjukhuset också spelat in några filmer på några minuter styck där de tidigare patienterna – Tobias Matteusson och Tomas Ivner Oldin – berättar konkret om sina upplevelser som patienter.

– De filmerna använder vi i utvecklingen av patientsäkerhet och ett personcentrerat arbetssätt vid exempelvis introduktion av nyanställda och i utbildningar, säger Susanne Gustavsson.

I en av kortfilmerna beskriver Tobias Matteusson till exempel om behovet av att känna till sin vårdplan. Han bad personalen skriva upp på en whiteboard i hans rum när han skulle få medicin, vilka mediciner och när han till exempel hade rehabilitering eller  något annat inbokat. Han lade märke till hur olika sjuksköterskor gjorde på olika sätt när de lade om hans sår och upptäckte en ”best practice” för att minska risken för infektioner. Han blev ”en jobbig patient” som han uttrycker det.

Den filmen, menar Susanne Gustavsson, är ett bra underlag vid diskussioner om hur man gör för att vårdplanen ska bli känd för patienterna. En annan är den där Tomas Ivner Oldin, som fick skador på nacke och ryggrad, fick skavsår av nackkragen och löste det själv.

Musmattor

–  Han bad personalen att klippa sönder musmattor och stoppa innanför kragen. Den filmen kan användas för diskussioner om hur man involverar patienten i säkerhetsarbetet för att undvika vårdskador. Ibland har vi svårt att se hur vi kan göra det och vi vill trigga igång den förmågan med dialogfrågor, säger hon.

Utöver de två exemplen finns fler småfilmer. Dokumentären som kan ses på TV4 och C More har mer fokus på den dramatiska historien.

– Men man kan använda den också i vården för där får man bilden av personerna innan de blir patienter. Det är ju något vi ska tänka på när vi arbetar personcentrerat, säger Susanne Gustavsson. 

De lärande kortfilmerna går inte att få tag i på nätet.

– Men vi delar med oss av dem till andra sjukhus som vill ha dem, säger hon.

Olyckan i den norska fjällvärlden inträffade 2016. Att den tredje mannen i sällskapet inte ramlade ner i stupet utan kunde tillkalla hjälp, var väsentligt för utgången. Räddningsinsatsen var svår och påstås ha satt fjällräddningen på hårda prov.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida