Nu i höst går Jonna Mjörnell första terminen på sjuksköterskeprogrammet på Sophiahemmets högskola i Stockholm. När Vårdfokus ringer smyger hon försiktigt iväg en stund från ett grupparbete om kommunikation i vården.

Missade terminsstarten

Det är mycket nytt, berättar hon. Och de andra ligger lite före. När terminen startade i slutet av augusti var hon i Ryssland för att representera Sverige som undersköterska i yrkes-VM.

Tävlingen pågick under fyra tuffa dagar. Allt var på engelska. Jonna Mjörnell jobbade på olika scener, med publik och domare som följde minsta steg. Där fick hon möta patienter – eller rättare sagt skådespelare – med allt från parkinsons sjukdom till hjärtsvikt och patienter i behov av palliativ vård. Det gällde att ge rätt vård och bemötande utifrån patientens behov och diagnos, precis som i verkligheten.

Jonna Mjörnell i VM.jpg
Bronsmästaren i yrkes-VM, Jonna Mjörnell. Foto: Worldskills

Hur kändes det att ta hem brons i ett VM?

- Jag är otroligt lycklig och stolt över att jag tog mig så långt. Jag gick in i tävlingen med målet att vara mig själv, visa upp min yrkesstolthet och vad svensk sjukvård går för. Jag jobbade som jag gör i min vardag. Att det tog mig till ett brons är helt makalöst.

Vad gillade domarna?

- Man får inte se något domarprotokoll, så jag vet inte vad jag plockade poäng på. Men det kom fram experter som sa att det var fint att se mig arbeta och som berömde mig för min empatiska förmåga och värme, precis det jag vill förmedla i mitt arbete.

Vad lockar dig med sjuksköterskeyrket?

- Det har varit min dröm sedan jag var liten. Min mamma är sjuksköterska och hon har inspirerat mig. Hon har alltid haft en stor yrkesstolthet och pratat om vården på ett så positivt sätt, hur fantastiskt det är att göra skillnad för människor. Jag vill arbeta med människor och känner att jag har hamnat rätt, att det här är något jag vill göra i livet.

Vad tar du med dig av dina erfarenheter som undersköterska in i sjuksköterskeyrket?

- Jag har alltid värderat teamarbete högt. Men på VM när jag fick arbeta helt ensam insåg jag verkligen hur otroligt värdefullt det är att ha kolleger runt sig. Man kan inte vara ensam i en vårdsituation, man behöver alla, allt från läkare till sjukgymnaster. Teamarbete gör att alla kan göra sitt jobb så bra som möjligt.

Ska du ställa upp i VM som sjuksköterska nästa gång?

- Nej, sjuksköterskor tävlar inte. Men jag känner mig ändå ganska färdigtävlad. Nu vill jag bara satsa på att göra ett bra jobb i vardagen.