Internationellt hjälparbete

”Smittan kommer spridas explosionsartat i lägret”

”Smittan kommer spridas explosionsartat i lägret”
Fredrik Runsköld arbetade på ett fältsjukhus i anslutning till lägret på uppdrag av Internationella rödakorskommittén. Foto: Privat.

Sjuksköterskan Fredrik Runsköld har just kommit hem från arbete i det omtalade flyktinglägret al-Hol i Syrien. Han befarar att coronaviruset snart sprids mycket snabbt bland de boende.

Förra veckan kom han hem efter drygt två månaders arbete på Röda Korsets uppdrag i det svårt överbefolkade lägret, som är byggt för några tusen människor men hyser runt 70 000.

– Det finns högst begränsat med läkemedel och annan utrustning, men man kan göra väldigt mycket med väldigt lite. Det är basal sjukvård vi bedriver och oftast inriktad på krigsskador, en stor andel spräng- och skottskador, säger Fredrik Runsköld.

”Trycket på vården blir enormt”

Coronaviruset hade inte nått lägret när han lämnade det i förra veckan, men det första konstaterade covid 19-fallet rapporterades nyligen i nordöstra Syrien.

– Vår bedömning är att viruset kommer att få fäste i flyktinglägret och då spridas explosionsartat. Vi har inga respiratorer så trycket på den lilla sjukvård som finns kommer att bli enormt, säger Fredrik Runsköld.

Möjligheterna till att förhindra en spridning av smittan ser han som obefintliga på grund av de svåra levnadsförhållanden som råder.

– Det här med social distansering går inte där. Alla bor i tält och delar gemensamma utrymmen, duschar och toaletter. Nu sätter man upp fler vattenstationer och informerar om att tvätta händerna noggrant. WHO bygger ett isoleringscenter i anslutning till lägret för att ta hand om misstänkta och bekräftade fall, säger han.

”Som ett litet svenskt sjukhus”

Bland de boende i al-Hol finns IS-anhängare och anhöriga till jihadister. Enligt Röda Korset består lägret till 90 procent av kvinnor och barn och ett 50-tal av barnen är svenska.

– Det här är ett ganska stängt läger. Röda Korset har ett starkt internationellt mandat och är i princip den enda organisationen med tillträde och enda vårdinrättning som finns. Vi bedriver ett litet fältsjukhus som tar emot alla sorters patienter, från förlossning till kirurgi till sjukgymnastik. Det fungerar som ett litet svenskt sjukhus fast i fältformat, säger Fredrik Runsköld.

Första arbetsdagen i coronakrisen

Han lämnade Sverige i början av februari och kommer tillbaka till en helt annan verklighet på akuten vid Danderyds sjukhus där han jobbar till vardags.

– Jag började i dag och det är lite som att vara ny på jobbet. Jag har tagit den här dagen till att försöka greppa hur flödena av patienter ser ut på akuten, för det är helt annorlunda än när jag åkte och det är förstås nya rutiner här jämfört med då, säger han.

Vad är ditt första intryck av hur sjukhuset fungerar i den här krisen?

– Det är att det är väldigt bra ordnat och att vi har relativt få ”vanliga” patienter i jämförelse med tidigare, kanske för få. Tyvärr verkar folk dra sig för att söka vård även när de borde det just nu.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida