Berättelser från coronavården

”Vi byter till skyddsutrustning 20-30 gånger per dag”

”Vi byter till skyddsutrustning 20-30 gånger per dag”
Alvaro Fraygola, röntgensjuksköterska på Södersjukhuset. Foto: Privat

Under vinjetten #coronavård samlar Vårdfokus berättelser från de som sliter dag och natt med att vårda sjuka, stoppa smittspridningen och dämpa oron i coronakrisen. Här berättar Alvaro Fraygola om vardagen som röntgensjuksköterska - mitt i stormens öga. 

Vi har alla sett bilder, personliga berättelser och reportage från de otroliga uppoffringar som görs på intensivvårdsavdelningar, akutmottagningar och vårdavdelningar. Tunga berättelser som förtjänar all respekt. Men hur är det med röntgen? Den där basala funktionen som på något sätt alltid finns där, som man bara förutsätter ska fungera men som ingen utom de invigda riktigt vet hur den fungerar eller vad den egentligen gör. Hur ser en röntgenavdelning ut i pandemitider? 

I normala fall så kommer det patienter från hela sjukhuset till röntgen, allt från onda bukar, till stukade fotleder och strokelarm. I normala fall kommer det även patienter hemifrån för olika kontroller och utredningar. Idag, trots det undantagstillstånd som råder, så ser vardagen faktiskt likadan ut. Den stora skillnaden är just covid-19 som ligger som en blöt filt över så gott som hela verksamheten.

Missa inte det senaste från Vårdfokus! Prenumerera på vårt nyhetsbrev

 Covid-19 kan du nämligen ha oavsett om du samtidigt fått en stroke, har cancer, brutit en arm, svalt ett kycklingben, fått tarmvred eller njursten. I varje enskilt fall så ska skyddsutrustningen på, förkläde, andningsskydd, handskar och visir. Vid varje tillfälle ska skyddsutrustningen plockas av på rätt sätt och sen ska en själv och labbet spritas av. Samma sak när vi från röntgen går upp på alla de avdelningar som vårdar patienter med covid-19. Gå dit, klä på sig, röntga, klä av sig, gå tillbaka.

Häromdagen hade en kollega till mig gått till iva över tio gånger själv och genomgått samma procedur. Det tar tid, det är stressigt och det är lätt att det blir fel. 

Antingen kommer patienter med covid-19 till oss eller så är det vi som går till dem. Vi står inte timme ut och timme in i ansiktsmask och visir så som kollegorna på iva gör. Däremot kan en röntgensjuksköterska med lätthet byta om till skyddskläder 20-30 gånger på en dag beroende på placering. 

Även om man inte ser så mycket från just röntgen så står också vi mitt i coronastormens öga. 

Var rädda om er där ute, alla kriser har ett slut!

/Alvaro Fraygola, röntgensjuksköterska Södersjukhuset 

Dela med dig av din berättelse!

Hur har du det på jobbet just nu? Hur påverkas du av coronakrisen? 

Nu vill vi samla berättelser från er som sliter dag och natt med att vårda sjuka, stoppa smittspridningen och dämpa oron. Skriv ner din historia från coronavårdens vardag.

Berättelsen kan vara lång eller kort, glad eller arg, sorglig eller upprörande. Skicka gärna med en bild och mejla oss på coronavard@vardfokus.se. 

Vi kommer att publicera inlägg i tidningen Vårdfokus, här på Vårdfokus.se och i sociala medier.

Tack för att du är med och formar bilden av sjukvården i coronakrisens spår! 

/Vårdfokus redaktion

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida