sommar 2020

Förtroendekris i Jönköping leder till uppsägningar

Förtroendekris i Jönköping leder till uppsägningar
Region Jönköpings län har vårdat över 600 patienter med bekräftad covid-19 varav runt 100 patienter på iva. För närvarande får inga patienter intensivvård på grund av covid-19, jämfört med över 20 när det var som mest. Arkivbild: TT

Covidkrisen har i Region Jönköping utvecklats till en förtroendekris mellan anställda och arbetsgivaren. I går hölls ett stormöte med representanter för fack, arbetsgivare och politiker. Men det blev en besvikelse, enligt Vårdförbundet.

— Våra medlemmar hade stora förväntningar på det här mötet, men vi fick inte några besked som löser den djupa förtroendekrisen, säger Irene Sjövall Sanned, ordförande för Vårdförbundet avdelning Jönköping.

Vårdfokus har tidigare berättat om det starka missnöjet med låga ersättningar för dem som arbetar i covidvården, sena semesterbesked och utebliven ersättning för flyttade semestrar.

Läs också: ”Vi känner oss överkörda och livegna”

Kommer begära skadestånd för sena semesterbesked

Sagt upp sig från iva

Under sommaren har fem sjuksköterskor sagt upp sig från iva på Ryhovs sjukhus.

Irene Sjövall Sanned, ordförande för Vårdförbundet avdelning Jönköping.

— De har slutat på grund av att de inte orkar med arbetet längre och för att de känner att de blivit väldigt illa behandlade och inte lyssnade på, säger Irene Sjövall Sanned.

I går hade regionrådet Rachel De Basso (S) kallat till ett möte med representanter för de politiska partierna, arbetsgivaren och de fackliga organisationerna.

— Vi har hela tiden saknat en verklig dialog med arbetsgivaren under covidpandemin och droppen för våra medlemmar blev semesterhanteringen. Det här fick jag framföra på mötet, men jag fick inga frågor och inga löften om bättre ersättningar, säger Irene Sjövall Sanned.

Inga löften om mer ersättning

Regionrådet Rachel De Basso (S) säger till Jönköpings-Posten att det inte är aktuellt att ge mer ekonomisk kompensation till dem som arbetat i covidvården utöver tidigare beslut om 4 000 kronor i arbetsvärderingstillägg samt extra ob. Däremot utlovas en satsning på arbetsmiljön.

Rachel de Basso (S) regionråd och ordförande i nämnden för folkhälsa och sjukvård. Foto: Region Jönköping.

— Utifrån informationen som presenterades under dagens möte har vi gett ett uppdrag till regionledningen att förbättra arbetsmiljön inom intensivvården. I det utvecklingsarbetet är det viktigt att föra en nära dialog med medarbetarna och involvera fackförbunden säger Rachel De Basso, i ett pressmeddelande från Region Jönköping.

Begär skadestånd

Men Irene Sjövall Sanned upprepar att det som måste lösas är den stora förtroendekrisen.

— Det är bara arbetsgivaren som kan göra det. De måste betala för semestrarna som de dragit tillbaka. De säger att de inte brukar betala för flyttade semestrar, men tidigare var det frivilligt, nu är det inte frivilligt alls och man har inte fått någon ersättning. Den här regionen har ändå god ekonomi.

Vårdförbundet kommer att hjälpa medlemmar som vill ställa skadeståndskrav på regionen för återkallad och flyttad semester.

— Sen har vi också lämnat in 143 tvisteförhandlingar för brott mot regelverket gällande arbetstidsförläggning, men en tvist är inte lösningen på en förtroendekris, säger Irene Sjövall Sanned.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida