Bäckenbotten

Ny syn på bäckenbotten gör jobbet lättare

Ny syn på bäckenbotten gör jobbet lättare
Carina Bergqvist, Caroline Östfelt och Katarina Söderbäck arbetar som barnmorskor på Danderyds sjukhus i Stockholm. Foto: Jenny Kallin

Den ökade öppenheten kring bristningar och förlossningsskador har gjort det lättare att göra ett bra jobb som barnmorska, det anser Carina Bergqvist, Katarina Söderbäck och Caroline Östfelt, barnmorskor på Danderyds sjukhus i Stockholm.

– Bara sedan jag började arbeta som barnmorska har det hänt mycket. Det är en större öppenhet kolleger emellan, vi hjälper varandra i stället för att ha attityden ”det här ska du klara av”, säger Katarina Söderbäck.

Ny bok om bäckenbotten

I tisdags var hon och barnmorskekolleger från hela Stockholm på ett medlemsmöte med temat bäckenbotten, arrangerat av Vårdförbundets avdelning Stockholm.

På plats för att berätta om allt som har hänt – och vad som är på gång inom området – var barnmorskan Cecilia Lind, en av författarna till en ny handbok om bäckenbotten och förlossningsskador, som är på väg att bli kursmaterial på många barnmorskeutbildningar i landet.

Cecilia Lind, barnmorska. Foto: Jenny Kallin

Cecilia Lind har ett helt yrkesliv bakom sig som barnmorska och har jobbat på de flesta förlossningsklinikerna i Stockholm. Nu är hon pensionerad, men jobbar några dagar i veckan på BB på Södersjukhuset. Hon känner igen attitydförändringen kring bäckenbotten som diskuterades på mötet.

Tidigare fick du som barnmorska stå där ensam med den bristning som ”din” födande kvinna fått och se till att göra färdigt allt själv, från undersökning till suturering. Att lämna över till någon annan sågs inte på med blida ögon.

– Det är konstigt att sutureringen efter förlossningen haft så låg status i alla tider, säger Cecilia Lind.

Mer lättjobbat

I dag, när Carina Bergqvist syr en bristning, upplever hon att hon kan ta mer tid på sig och därför göra jobbet bättre. Mammorna är mer medvetna om att det är viktigt och ingen ifrågasätter om sutureringen tar tid.

Carina Bergqvist, barnmorska. Foto: Jenny Kallin

– Jag känner inte längre att jag behöver ursäkta mig för att jag tar tid på mig, säger hon.

Samtidigt som den nya synen på bäckenbotten på flera sätt gjort jobbet lättare har många barnmorskorna också fått upp ögonen för vad de inte kan och behöver lära sig mer om. När Cecilia Lind började som barnmorska och skulle sy bristningar fick hon tips om att ”gå på djupet” och ”få ihop färgerna” på vävnader och muskler som gått sönder.

I dag lär sig barnmorskorna namnen på bäckenbottens muskler och det kommer hela tiden ny kunskap om hur muskler i mellangården som gått sönder ska fästas ihop för att läka på bästa sätt.

Behöver vara i fokus

Cecilia Linds viktigaste budskap är att bäckenbottens anatomi är komplicerad. Och att diagnostisera och sy en blödande bristning är svårt. Därför måste barnmorskor hjälpas åt och fortsätta att ha bäckenbotten på agendan, säger hon.

Hur musklerna fäster och fungerar är det Caroline Östfelt känner att hon vill lära sig mer om.

– Jag har alltid haft stor respekt för bäckenbotten och tänkt mycket på kvinnan. Men det är komplext och när vi fått utbildning i detta har jag tänkt att jag skulle vilja lära mig ännu mer om bäckenbottens anatomi, säger hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida