Region Dalarna kommer att förlora många erfarna röntgensjuksköterskor de kommande åren. Minst fyra per år går i pension till och med 2023.

För att lyckas rekrytera och klara generationsväxlingen erbjuder regionen därför lön under studietiden: 18 000 kronor i månaden under tre år.

Motkravet är att den färdiga röntgensjuksköterskan stannar kvar och arbetar i regionen under minst tre år. Vem som helst med rätt behörighet kan söka en utbildningsanställning.

Lyckliga omständigheter

Rosa Johansson hade redan börjat studera till röntgensjuksköterska när hon fick erbjudandet om att gå sista året med studielön, mot att hon arbetar minst ett år i Dalarna. Det var under en vfu-placering på röntgen i Mora som cheferna såg en engagerad och trevlig framtida kollega i henne.

Då bodde hon i Lycksele och var tveksam till att flytta. Men stämningen på arbetsplatsen, ett erbjudande om betald bostad under praktikperioden — och en man som dök upp på en dans — fick henne till slut att tacka ja.

Rosa Johansson växte upp i Indonesien, men har bott en stor del av sitt liv i Malaysia där hon arbetade som socialarbetare. Aldrig trodde hon att det var i Mora i Dalarna som bitarna skulle falla på plats.

Känt större press

— Nu har jag landat, nu är det komplett. Jag har fått jättefina kolleger och träffat en fin kille, tack vare röntgenutbildningen, säger hon.

Men att få utbildningen betald kan också ha sina nackdelar. Vårdförbundet Direkt får ofta frågor om kontrakt som är bindande för lång tid framåt. Rosa Johansson har upplevt en baksida med upplägget, att hon känt sig extra stressad för att hon inte ska klara studierna.

Men nu är hon i mål. I mitten av januari tog hon examen under jubel från vänner och familj. Bland annat hennes syster från Indonesien som hälsade på i Sverige för första gången.