Sommar 2020

”Vi har bett cheferna att köpa in små chipspåsar”

”Vi har bett cheferna att köpa in små chipspåsar”
Ulrika Carlsson är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Gävle. Foto: Privat.

Den medicinskt ansvariga sjuksköterskan i Gävle förbereder personal och patienter på värmeböljan mitt i coronakrisen.

På torsdagen ska det bli 34 grader varmt i Gävle, en av de högsta temperaturerna i hela landet. Den kommunala vården och omsorgen har förberett sig med råd för både de som måste arbeta i skyddsutrustning och de äldre patienterna.

En extrem värme

– Vi försöker hela tiden nå ut med instruktioner från vår dietist och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det handlar bland annat om hur man kan hålla värmen ute från boenden och hur man ska dricka mycket och äta salt, säger Ulrika Carlsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Gävle.

Missa inte det senaste från Vårdfokus – prenumerera på vårt nyhetsbrev

– Det här är en extrem värme som vi redan känner av. Vi måste se till att folk sitter svalt, det är oerhört viktigt att ha tillgång till ett kylt rum där man kan sitta och ändå inte vara för nära varandra.

Inga fläktar i gemensamma rum

Avrådan från att använda fläktar på grund av covid-19 gör att sådan utrustning inte finns i gemensamma utrymmen.

– Däremot kan de som bor hos oss ha egna fläktar på rummen om de är friska. Men inte om de är sjuka, då finns risken att fläktarna hjälper till att sprida viruset i rummet när det kommer in personal.

Svårare att bedöma symtom

Att det råder värmebölja i många delar av landet samtidigt med coronapandemin kan också försvåra bedömningen av patienter.

– När folk blir värmestressade blir de varma, trötta, illamående. Det kan vara lite svårt att veta om det är en begynnande feber eller på grund av värmen, säger Ulrika Carlsson.

Hur ska personal som måste jobba i skyddsutrustning hantera hettan?

– Det är viktigt att svalka nacke, händer och fötter med kallvatten och kylda handdukar. Det mest effektiva är att ta en kalldusch, men det kanske inte alltid är så lämpligt eller lätt att hinna med, säger Ulrika Carlsson.

– Man måste fylla på med mycket vätska och så har vi rekommenderat cheferna att köpa in små chipspåsar för att personalen lätt och snabbt ska kunna få i sig salt. Saltgurka är annars bra, men hygienaspekten gör att obrutna chipspåsar är bättre just nu.

Ökad bemanning underlättar

Kommunen har sedan tidigare köpt in portabla kylanläggningar och en stärkt bemanning på grund av covid-19 kan också hjälpa till under heta dagar.

– Vi är ganska väl förberedda utifrån att vi haft värmeböljor tidigare och därför behöver inte inte ge oss ut och leta air conditions just nu. Det förstärkta personalläget utifrån den pågående pandemin kan också underlätta på så sätt att de som arbetar faktiskt kan gå undan och svalka av sig och ta undan patienterna i svala rum eftersom det finns en god bemanning. 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida