intensivvård

Västerås: Extrapengar till dem som vårdar covidpatienter

Västerås: Extrapengar till dem som vårdar covidpatienter
Varje anställd på covid-iva i Västerås får 20 000 kronor extra. Arkivbild: Mostphotos

Vårdpersonal på covid-iva på Västmanlands sjukhus ska få 20 000 kronor extra. Beslutet har tagits av sjukhusledningen efter påtryckningar från Vårdförbundet.

– De har en mycket utsatt situation med stor arbetsbörda, hög psykisk stress och små möjligheter att minska sin arbetsbelastning. Därför krävde vi att någon form av ekonomisk kompensation skulle ges för att värdera deras insats på ett synligt sätt och som arbetsgivaren stod bakom, säger Janí Stjernström, ordförande för Vårdförbundet avdelning Västmanland.

Missa inte det senaste från Vårdfokus! Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Alla får lika mycket

Beslutet innebär att de som har sin grundplacering på covid-iva vid Västmanlands sjukhus i Västerås mellan den 1 juni och 30 september får 20 000 kronor extra. Alla yrkesgrupper får lika stor ersättning.

– Den tuffa arbetssituation och den vårdtyngd som de har slår alla rekord. De har väldigt svåra förutsättningar och är värda den här extra uppskattningen – även om vi vet att det är många i vården som sliter hårt nu, säger sjukhusdirektör Liselott Sjöqvist.

Omöjlig arbetssituation

Janí Stjernström anser att arbetssituationen egentligen inte är acceptabel för dem som nu är i covidvården på intensivvårdsavdelningen. Många av dem har sin ordinarie arbetsplats på andra håll, men är flyttade dit för att man ska kunna klara av de många covidpatienterna.

.

– Det är en omöjlig situation för dem som inte har tidigare erfarenhet från intensivvården. Det är tufft att känna osäkerhet och oro för att räcka till, säger Janí Stjernström.

Hon anser att sjukvården har hamnat i det här besvärliga läget för att man inte tidigare har satsat på att rekrytera och behålla specialistsjuksköterskor inom bland annat intensivvården.

– Många har slutat redan innan det här och regionen har inte satsat tillräckligt för att behålla sin personal.

Brister i dialogen

Janí Stjernström är också kritisk till att Region Västmanland inte har haft en bra dialog med de fackliga organisationerna i den här krisen.

– De har bara kört på med alla förändringar, flyttat personal och ändrat scheman utan att prata med oss. Det har helt och hållet blivit en HR-fråga och det är svårt för dem att förstå vad det innebär att arbeta i covidvården och vad de här patienterna kräver. Däremot har dialogen förbättrats när verksamhetsföreträdare har tagit plats i rummet.

Sjukhusdirektören Liselott Sjöqvist är av en annan uppfattning.

– I de allra flesta verksamheterna har samverkan fungerat väl, men det finns säkert några tillfällen då vi kunde gjort det bättre. Inom intensivvården har man till exempel haft fullt upp med att bemanna och kanske inte haft tid, säger hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida