Brist på skyddsutrustning

Kortärmat inget alternativ i ambulansen

Kortärmat inget alternativ i ambulansen
Än så länge har Region Stockholms ambulans, Aisab, klarat av att inte sänka nivån på sin skyddsutrustning för ambulanspersonal. Till vänster Lilian Sörenson, i mitten en ambulanssjuksköterska iklädd försvarets skyddsmask. Foton fr vänster: Privat/Aisab/Liza Simonsson

Ambulansen i Region Stockholm har i vågor haft stora problem med skyddsutrustning. De långärmade förklädena har varit nästan slut. Men att jobba i kortärmat är inget alternativ.

Region Stockholm kom nyligen med en rekommendation om att sjukvårdspersonal kan jobba med kortärmade skyddsförkläden när de tar hand om coronasmittade patienter.

– Jag vet att de gått ut med det, men jag säger nej, säger Lilian Sörenson, ambulanssjuksköterska, ansvarig för smittskydd och hygien på Aisab, regionens eget ambulansbolag.

Vad hon vet har ingen inom ambulansen jobbat med kortärmade förkläden.

– Vi har inte sänkt nivån på utrustning – än så länge. Vi har klarat oss utmed svansen hela tiden.

I helgen var läget akut. I lördags kväll stod Lilian Sörenson i förråd och rotade för att hitta mer skyddskläder. Sedan dess har två sändningar kommit, så just nu är läget tillfälligt lättare. Även om inte heller de sändningarna räcker långt.

– Just nu klarar vi oss till efter helgen om det inte blir mer kaos än vad det är just nu, säger hon i dag, torsdag.

Fått en coronabuss

Bolaget har just fått en intensivvårdsambulans med läkare och respirator som bara är till för att hämta svårt sjuka coronapatienter. Fler transportambulanser för att köra smittsamma men inte allvarligt sjuka patienter har också satts in.

– Det finns så klart oro hos personalen, det kommer ju information från andra länder om att sjukvårdspersonalen dör. Alla är inte 22 år och de kan vara oroliga för egen del medan andra är mer oroliga för sina anhöriga.

Lilian Sörenson har sagt att personalen får ringa henne dygnet runt. Det kan gälla allt från städning av en ambulans till att få stöd i sin oro.

– Jag tycker inte att vi har tummat på säkerheten. Ibland får vi påtryckningar från SOS för att det tar för lång tid att städa bilarna efter en coronapatient, de behöver få skicka ut den på larm. Det förstår man ju och det är bra att de ligger på, men det är en balansgång.

Efterlyser tester

Manfallet på Aisab är stort och det blir mycket övertid för personalen, enligt Lilian Sörenson. Alla håller sig hemma även vid mindre symtom, precis som det är sagt. Hon efterlyser tester för sjukvårdspersonal.

– I dag har vi 40 av våra 500 anställda som är sjukskrivna av olika anledningar. Många av dem är bara lite hängiga och skulle normalt ha gått och jobbat. Vi skulle vilja att de fick testa sig, det skulle vara en trygghet. 

.

Åke Östman, vd för Aisab, vill inte heller se sin personal arbeta oskyddad. Han berättar uppskattande om hur privatpersoner hör av sig om material, härom dagen var det en som hade sex långärmade förkläden att skänka.

– Det är ju lite gulligt. Men vi har också lurendrejare. De påstår att de har skyddsutrustning att sälja och vill ha förskott. När man kollar så finns inte ens företaget.

”Tror att kriget kommit”

Försvarets Skyddsmask 90 nämner de uppskattande båda två. Den har getts dispens för användning trots avsaknad av CE-märkning, något Vårdfokus berättat tidigare. Masken används av ambulanspersonal i stället för munskydd FFP3 vid kontakt med misstänkt coronasmittade patienter.

– Den är bra men krångligare att jobba i. Och vi skrämmer slag på folk när vi kommer till en del områden i Stockholm, de tror att kriget har kommit igen, säger Lilian Sörenson, och ger ytterligare en glimt av en ny vardag för ambulanssjuksköterskor.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida