äldrevård

Allt fler äldreboenden avråder från besök

Allt fler äldreboenden avråder från besök
När smittspridningen ökar snabbt väljer allt fler kommuner att avråda anhöriga från besök på äldreboenden. Beslutet är nödvändigt med svårt, menar vårdpersonal. Arkivbild: Mostphotos

Knappt en månad efter att besöksförbudet på särskilda boenden hävdes ökar covidtalen i Sverige i rasande fart. Nu avråder kommun efter kommun från besök. "Vi behöver få sjukdomen på avstånd igen, för nu är den väldigt nära", säger Ina Gavard, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Sölvesborg.

Den första oktober hävdes besöksförbudet på landets särskilda boenden. Men nu avråder fler och fler kommuner från besök igen. Hittills har bland andra Kungsbacka, Köping, Göteborg, Osby, Trosa, Malmö, Hjo och Uddevalla bett anhöriga att inte hälsa på sina gamla på boenden.

Så även i Sölvesborg. Där hade de ett enda fall av covid-19 på sina särskilda boenden under våren 2020. Men på sistone har smittspridningen i samhället ökat. 

Läs även: Vårdfokus granskning av äldrevården under coronatiden

– Vi behöver få sjukdomen på avstånd igen, för nu är den väldigt nära. Hushållskontakter till våra medarbetare är smittade. Det känns inget vidare faktiskt. Vi jobbar ju med de mest sårbara, säger Ina Gavard, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Sölvesborg.

Accepterar svårt beslut

Under hösten har än så länge ingen boende blivit sjuk i covid-19. I förebyggande syfte gick kommunen ändå ut med en avrådan mot besök på särskilda boenden från och med den sista oktober.

– Det är jätteolyckligt för den enskilda personen, både anhöriga och äldre. Det är svårt med de sociala kontakterna. Men det verkar som att de flesta har förståelse för beslutet. Vi hoppas att det ska bli så kortvarig som möjligt och inte någon längre avrådan. Vårdarbetet får också konsekvenser av detta. De anhöriga är en viktig del i det hela, säger Ina Gavard.

Ina Gavard, mas i Sölvesborg.

Regionerna och kommunerna har dock inte mandat att helt förbjuda besök. Vill en boende ta emot en besökare, så hjälper personalen till att genomföra besöket så smittsäkert som möjligt. I Sölvesborg har de gjort i ordning besöksrum med plexiglasskivor. Men Ina Gavard tror att kommunen hade förbjudit besök nu om de fick.

– Rekommendationerna var väldigt styrda från Stockholm i början. När vi inte hade någon direkt smittspridning hos oss var det besöksförbud på alla äldreboenden. Sedan när reserestriktionerna släpptes, kände vi att smittan började öka i vår lilla kommun vid havet. Efter det hävdes besöksförbudet på boendena. Så det var ingen synk med vår situation. Men vi välkomnar väldigt mycket att regionerna kan ta fler beslut själva nu, säger Ina Gavard.

Hoppas slippa nytt totalförbud

Även Uddevalla kommun vädjar till sina invånare att inte besöka särskilda boenden just nu. De har ändå en del besökare, men den medicinskt ansvariga sjuksköterskan Christel Schemmel tror inte det är bra med ett nytt totalförbud i första taget.

– Möjligen om det blir ett totalt smittkaos på ett boende. Då kan det vara bra att ha laglig rätt att stänga ner det direkt. Men det är inte bara bra med besöksförbud. Det finns en massa nackdelar. De boende blir isolerade och mår väldigt dåligt. Då påverkas ju personalen också. Det är inte en rolig situation när man ser att någon mår dåligt, säger Christel Schemmel.

Läs även: Lugnt på äldreboende när besökarna släpptes in

Men en del boende har faktiskt blivit lugnare av att inte få besök, säger hon.

– De kan istället bli oroliga av att de inte förstår och kommer ihåg vem det är de träffar. Men jag tror ändå att de mår bäst av att ta emot anhöriga om de vill.

En ny vardag

De som trots kommunens vädjan besöker ett äldreboende ska ta på sig skyddsutrustningen som finns utanför att låna. De måste vara helt friska och bör tala om att de ska komma, för att underlätta eventuell smittspårning. Sommarens utomhusbesök var inte heller enkla att hantera.

Christel Schemmel, mas i Uddevalla.

– När vi först tog emot besökare utomhus med plexiglas var det också väldigt mycket arbete för personalen. Med bedömningar och att ställa i ordning. Det är inte så enkelt att gå med skyddsutrustning heller. Det är också en belastning. Men nu har vi valt att göra det, och det tror jag är bra. För att slippa smitta åt båda håll, säger Christel Schemmel.

Missa inte det senaste från Vårdfokus! Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Under hösten har en boende och en med hemtjänst i Uddevalla fått covid-19, men enligt Christel Schemmel spred sig inte sjukdomen vidare från de två.

– Jag tror tyvärr att vi kommer att få leva med detta ett tag. De tror ju att vaccinet kommer i januari någon gång. Så fram till nästa sommar ungefär tror jag att vi kommer få vara försiktiga. Men nu är vi inte lika rädda som i våras. Vi vet lite mer hur vi kan hantera sjukdomen. Om vi får in den har vi rutiner på en gång. Även om det inte blir roligt om det sprids, säger Christel Schemmel.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida