– Det är jätteviktigt att vi nu om någonsin får igenom en bra vaccinationskampanj, sa statsepidemiologen Anders Tegnell under en presskonferens inför säsongens influensavaccination.

Pensionerade sjuksköterskor kallas in

Med de orden gick startskottet för årets vaccinering mot säsongsinfluensan, som drog igång över hela landet den tredje november. För att undvika att trycket blir för högt på Sveriges sjukvård under coronapandemin, vill Folkhälsomyndigheten att så många som möjligt vaccinerar sig mot säsongsinfluensan. Myndigheten rekommenderar att riskgrupper och vård- och omsorgspersonal prioriteras, men regionerna får själva bestämma hur vaccinationen ska gå till väga på ett smittsäkert sätt.

I Borås vaccinerar kommunens vårdcentraler tillsammans i samma lokaler i köpcentret Knalleland. Det är mestadels timanställda, pensionerade sjuksköterskor som bemannar vaccinationscentralen. Detta för att undvika en undanträngningseffekt i vården.

– Det är bra att man tar in extra sjuksköterskor så att man kan klara vården på vårdcentralerna, säger sjuksköterskan Lena Jansson som är skyddsombud med ansvar för bland annat Borås.

Oro för smitta

Facket har haft flera samverkansmöten i skyddskommittén och gått igenom risk- och konsekvensanalyser. En viktig punkt för Vårdförbundet är att det finns tydliga riktlinjer för sjuksköterskorna på vaccinationscentralen.

Sjuksköterskorna kommer stå på olika stationer inne i vaccinationscentralen. Utanför står dörrvakter som kan svara på frågor och håller koll så att det inte blir för trångt. Patienterna kommer in genom en dörr och går ut genom en annan för att skapa flöde i lokalen.

Patienter eller personer i riskgrupp som inte kan eller vågar ta sig till vaccinationscentralen i Knalleland kan ringa sin närmaste vårdcentral för att boka vaccination där i stället. Där kontrollerar man först att patienten inte är sjuk eller har symtom innan den får komma in och vaccineras.

Strategin med en samlad vaccinationscentral har fått kritik från äldre som är oroliga över att behöva vistas på samma plats som många andra. I samma byggnad, men på åtskilda platser, sker covidtester. I en artikel i Borås tidning svarade primärvårdschefen Maritha Bäck att risken för smittspridning är väl omhändertagen.