”Nu vet vi vad vi ska göra”

”Nu vet vi vad vi ska göra”
Malin Andersson packar bilen i Kisa, som är centralort i Kinda kommun i Östergötland. Här arbetar ett 15-tal sjuksköterskor i hemsjukvården. De har ansvar både för särskilda boenden och för patienter som får vård hemma. Foto: Hans Zetterberg.

Den ökade smittspridningen märks nu även på äldreboenden och i hemsjukvården, men den här gången är personalen bättre förberedd. "Vi ser tydliga effekter av de rutiner som arbetats fram", säger sjuksköterskorna i östgötska Kisa.

I början av november blev en äldre man som bor på en demensavdelning i Kisa sjuk. Covidtest togs snabbt och när det visade positivt beslutade man att omedelbart öppna den kohortavdelning som varit stängd sedan i somras och isolera mannen där.

‒ Han flyttades dit samma dag som vi fick covidtestet bekräftat och vårdades av personal som var speciellt avdelad bara för honom, säger Liselott Sjöstrand Nilsson, sjuksköterska och enhetschef på Kinda kommun.

Liselott Sjöstrand Nilsson är sjuksköterska och enhetschef i Kinda kommun i Östergötland. Foto: Hans Zetterberg.

Samtidigt gjordes smittspårning av vilka som varit i kontakt med mannen, men inga fler smittade hittades.

‒ Vi har sedan dess inte heller haft några fler som insjuknat. Jag tror det var avgörande att vi kunde agera snabbt och att vi har en kohortavdelning där vi kan isolera dem som insjuknar, säger Liselott Sjöstrand Nilsson.

Allt fler sjuka på äldreboenden

I 93 av landets 290 kommuner finns nu misstänkt eller bekräftad covidsmitta på något eller flera äldreboenden. Det visar en enkät som Ekot gjort under förra veckan. Även om alla ser allvarligt på att smittan återigen lyckats ta sig in, så uppger de ansvariga att kommunerna är bättre förberedda denna gång.

‒ Nu har vi tydliga rutiner och åtgärder för att förebygga smitta, vad vi gör när vi misstänker covid och hur vi ska agera om vi får ett bekräftat fall, säger sjuksköterskan Malin Andersson som arbetar inom hemsjukvården i Kinda kommun.

Så var det inte när de drabbades av det första covidfallet i äldrevården i mars. Då fanns inte samma möjligheter till provtagning, det var en stor utmaning att få fram skyddsutrustning och lära alla när och hur den skulle användas. I Kisa blev det en omfattande spridning på det äldreboende som drabbades först.

I dag har de god tillgång till skyddsutrustning. Visir och/eller munskydd används vid alla riskmoment och när det finns misstänkt smitta. Kohortavdelningen är förberedd. Tester görs direkt och på minsta indikation.

Hade behövts besöksförbud

‒ I helgen tog vi en massa prover på en demensavdelning. Vi försökte också förklara för de anhöriga att det vore bra om de väntade med besök tills vi fick provsvaren, men alla har tyvärr inte förståelse för det. Som situationen har utvecklat sig nu så hade det varit bättre att ha ett generellt besöksförbud, anser Malin Andersson.

– Även om vi bara haft ett konstaterat fall hittills så vet vi att vi kan drabbas när som helst, säger sjuksköterskan Malin Andersson.

Hon lovprisar omvårdnadspersonalens insatser för att begränsa smittspridningen.

‒ De använder skyddsutrustning, de ringer till oss sjuksköterskor vid minsta misstanke. Det är tack vare att de är så uppmärksamma som vi lyckats begränsa det här hittills, de gör ett fantastiskt jobb, säger hon.

Ständigt på tå

Ändå känner sig Malin Andersson och de andra sjuksköterskorna i Kinda kommun absolut inte lugna. De är ständigt på tå.

‒ Hittills har det gått bra, vi har bara haft ett konstaterat fall, men det känns som att vi bara går och väntar på att bli drabbade. Det är fortfarande så mycket som är okänt med det här viruset, säger Malin Andersson.

Enhetschefen Liselott Sjöstrand Nilsson ser att stressnivån bland personalen är hög, att det finns en oro i att veta att det när som helst kan braka loss.

‒ Många är också oroliga för egen del när smittan sprider sig så fort som den gör nu. Vi kan inte jobba hemma, vi sitter i bilar tillsammans med andra och har många trånga utrymmen på våra arbetsplatser där det är svårt att hålla avstånd. Vi pratar mycket om det och gör vad vi kan för att hålla distans, men det är inte alltid så lätt, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida