utförsäkringar

Regeringen föreslår lättnader för långtidssjuka

Regeringen föreslår lättnader för långtidssjuka
Foto: Pexels

Regeringen och samarbetspartierna har kommit överens om en lagändring som innebär att långtidssjuka i bland annat covid-19 ska kunna få sjukpenning efter dag 180. Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro gläds åt beskedet.

Det är Sveriges Radio Ekot som rapporterar om det nya lagförslaget, som regeringen och samarbetspartierna, Centerpartiet och Liberalerna, förhandlade färdigt strax före midnatt. Efter dag 180 ska det bli lättare att skjuta upp prövningen mot normalt förekommande arbeten, om det går att visa att man kan återgå till sitt gamla jobb vid dag 365. Lagändringen föreslås träda i kraft i mars 2021.

– De exakta detaljerna kring hur lösningen ser ut kommer Försäkringskassan att få återkomma kring men vi ger tydligt besked om att man inte kommer att kastas ut om man till exempel har covid-symptom efter 180 dagar, säger Per Bolund, finansmarknadsminister, till Sveriges Radio.

Ett viktigt besked

Vårdfokus har tidigare rapporterat om att bland annat sjuksköterskor som drabbats av långtidscovid är på väg att utförsäkras. Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro kallade det för en skandal att vårdpersonal i våras ställdes i frontlinjen utan tillräckligt med skydd, och när de sedan själva blev sjuka gick de miste om inkomst och trygghetssystemen svek. Därför känner hon lättnad över regeringens besked.

Jag har gjort allt jag kan för att påverka.

Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet

— Det här var jätteviktigt. Inte minst för kvinnor i välfärden och för våra medlemmar, som har drabbats väldigt hårt av coronapandemin. Men det handlar också om hela befolkningen, som nu får vänta på vård och därmed hinner bli ännu sjukare, med ännu längre rehabilitering som följd. Det är inte rimligt att så många ska utförsäkras, eller att våra medlemmar ska behöva söka ett annat jobb, utanför hälso- och sjukvården. Jag har gjort allt jag kan för att påverka, och är nöjd med dagens besked, säger Sineva Ribeiro till Vårdfokus.

Tryck i opinionen

Regeringen har länge velat förändra sjukförsäkringen, särskilt den så kallade 180-dagarsregeln då Försäkringskassan prövar den sjukes arbetsförmåga mot hela arbetsmarknaden. I våras blev en statlig utredning färdig där det bland annat föreslogs lättnader i 180-dagarsregeln, att det behövs en större tydlighet om vilka arbeten den sjukskrivne ska prövas mot, samt att det även bör finnas en möjlighet till deltidssjukskrivning eftersom det kan underlätta en återgång till den egna arbetsplatsen.

Men regeringen gick inte vidare med en proposition, med hänvisning till att det inte fanns stöd i riksdagen. Pandemin har dock skapat ett stort opinionstryck, inte minst efter att det visat sig att vårdpersonal med långtidscovid utförsäkras och tvingas söka andra arbeten.

Den har också visat sig att Försäkringskassan allt mer styrt mot att avslå sjukpenning. Hittills i år har 40 procent av de som försvann ut ur sjukförsäkringen gjort det på grund av avslag efter dag 180, jämfört med 29 procent förra året. Vårdfokus har tagit del av de senaste siffrorna, som visar att det i augusti fanns 1 199 pågående sjukfall hos Försäkringskassan med enbart covid-19, varav 98 hade varit sjuka längre än 180 dagar.

Efterlyser majoritet i riksdagen

I dag skulle socialförsäkringsutskottet, på Västerpartiets uppmaning, ha röstat om ett utskottsinitiativ om att införa tillfälliga lättnader i sjukförsäkringen. Vänsterpartiet ansåg att regeringen varit allt för långsamma med att åtgärda utförsäkringarna. Men regeringen hann alltså före med ett eget förslag.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

I en skriftlig kommentar till Vårdfokus säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi att det är oacceptabelt att vårdpersonal, eller andra, som har uppoffrat sig i kampen mot covid-19 och själva blivit långtidssjuka blir av med sin sjukförsäkring. Han anser att den prövning som görs dag 180 är väldigt fyrkantig.

”Vårdpersonal och alla andra måste kunna ha ekonomisk trygghet och få gå igenom sin vårdinsats eller rehabilitering för att komma tillbaka till sitt arbete. Det som krävs nu är att en riksdagsmajoritet ställer sig bakom förslaget. Vi behöver verkligen lägga undan all form av politisk prestige och alla ideologiska låsningar och jobba över partigränserna för att lösa detta. Alla Sveriges medborgare och långtidssjuka förtjänar en ekonomisk trygghet som tyvärr inte finns idag för många grupper”, skriver Ardalan Shekarabi.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida