smittspridning

Vårdförbundet tar strid för slopat karensavdrag

Vårdförbundet tar strid för slopat karensavdrag
- Vi förväntar oss av regering och riksdag att karensen i sjukförsäkringen avskaffas permanent, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. Foto: Jenny Kallin.

Under covidpandemin har regeringen valt att tillfälligt slopa karensdagen för att ingen ska gå till jobbet när man känner sig småkrasslig. Nu höjs röster för att karensen ska tas bort permanent — åtminstone för vissa yrkesgrupper.

Regeringen beslutade i våras om en tillfällig karensdagsersättning vid sjukdom från den 11 mars till 30 september. Det innebär dock inte att man inte förlorar något alls när man är sjuk. Arbetsgivaren gör karensavdrag som vanligt och för att få ersättning måste man ansöka hos Försäkringskassan. Alla får lika mycket – 804 kronor före skatt, vilket för de flesta innebär att ungefär halva inkomstbortfallet täcks.

Minskad smittspridning

Även om ersättningen inte täcker allt har det betytt mycket för de som arbetar i vården, anser Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

— Genom att ta bort karensdagen har man fått många att stanna hemma som annars skulle ha gått till jobbet. Det har varit till stor hjälp för att minska smittspridningen, säger hon.

Nu tycker hon att det är dags att karensavdraget slopas – även efter pandemin.

— För våra medlemmar är det stor risk att smittas på jobbet. De ska inte själva behöva betala för att de tar ansvar och stannar hemma när de är sjuka. Det är av intresse för alla i samhället att personalen inte går till jobbet när de är sjuka, inte heller med lättare symtom, säger Sineva Ribeiro.

Missa inga nyheter! Prenumerera på Vårdfokus nyhetsbrev

Förlorar ekonomiskt

Enligt Sineva Ribeiro finns det två skäl till att vårdpersonal går till jobbet trots att de känner sig lite dåliga – det ena är att man förlorar mycket pengar om man till exempel har ett nattpass under en helg och det andra är att personalbristen gör att man går och jobbar för att inte sätta kolleger i klistret.

Tillsammans med Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin skrev hon nyligen en debattartikel där de kräver att karensavdraget slopas permanent.

I en intervju med Dagens Nyheter öppnade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) för att karensavdraget kan bli bestående för vissa grupper.

Politisk öppning

– Under hösten kommer vi att behöva debattera om det rimliga i att människor som jobbar i verksamheter där de möter många människor inte förlorar ekonomiskt den första dagen de stannar hemma när de är sjuka, sade Shekarabi till DN.

Exempel på sådana yrkesgrupper är de som arbetar inom vård och omsorg där det finns en direkt koppling till smittspridning om personalen hellre går till jobbet när de är småkrassliga än förlorar en hel dags lön.

Frågan är hur stort stöd Socialdemokraterna har bland övriga partier för de här tankegångarna. Tidningen ETC har frågat runt och endast Miljöpartiet svarar i dagsläget klart ja på att de är beredda att se över karensdagen för dem som arbetar i kontaktyrken. Även Vänsterpartiet har länge krävt att karensdagen slopas.

Troligt är i alla fall att slopandet av karensdagen förlängs i höst, där finns det en samsyn bland de politiska partierna om att det är viktigt för att minska spridningen av coronaviruset.

Ser inte risk för fusk

Sineva Ribeiro betonar att det här är en viktig fråga för Vårdförbundets medlemmar.

— Vi pratar mycket med politikerna om att vi måste se till att minska sjuknärvaron. Om det inte ändras genom lagstiftning borde vi kunna få möjlighet att via våra avtal kunna förhandla om avskaffat karensavdrag för våra grupper, säger Sineva Ribeiro.

Någon risk för att det blir för enkelt att stanna hemma och att fusket skulle öka ser hon inte.

— Nej, det tror jag inte, inte hos våra grupper. Jag tänker tvärtom, vi går till jobbet fast vi är sjuka eftersom vi är solidariska med kollegor och patienter. Det är inget stort problem och det finns andra sätt att komma tillrätta med det, säger Sineva Ribeiro.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida